Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Oslobođenje od plaćanja poreza i doprinosa

B&F reč nedelje: Oslobođenje od plaćanja poreza i doprinosa

by bifadmin

Naširoko je poznato da su prve godine poslovanja najrizičnije i najteže za opstanak svake mlade firme. Iz tog razloga mnoge zemlje pružaju olakšice novonastalim preduzećima, kako bi ona uspela da „prežive“ do onog trenutka kada će postati samoodrživa.

Kao jedna od novina u budžetu za 2018. godinu već nekoliko puta je pomenuta mera oslobađanja od plaćanja poreza i doprinosa na zarade u prvih godinu dana poslovanja. Predložena je od strane NALED-a kako bi podstakla razvoj preduzetništva u Srbiji.

 

Oslobodjenje od placanja poreza rec nedelje

 

Ministar finansija Dušan Vujović podržao je taj predlog i istakao da je potrebno što pre formirati radnu grupu za pripremu regulative u ovoj oblasti. Šta se desilo od tada?

U suštini ništa, ova tema je za poslednjih nedelju dana pomenuta još jednom u medijima i to je bilo to.

U tom pominjanju smo saznali da bi se ova mera odnosila na zaradu novog preduzetnika i najviše devet novozaposlenih u njegovoj firmi.

Pošto ne znamo ništa više o temi koju smo pratili prethodne nedelje, nabrojaćemo još neke novine koje očekuju privrednike u 2018: ukinuta obaveza o korišćenju pečata u poslovanju s bankama, početak primene e-fakture, onlajn registracija preduzetnika u APR-u, e-plaćanja preko portala eUprave, Open data platforma, elektronska prijava poreza za paušalce, besplatan uvid u elektronske baze podataka, plaćanje taksi po dobijanju traženih dokumenata i povećanje neoporezivog dela plate.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...