Home VestiEkonomija WEF Davos: Izgradnja zajedničke budućnosti u podeljenom svetu

WEF Davos: Izgradnja zajedničke budućnosti u podeljenom svetu

by bifadmin

U zamku švajcarskog ski centra Davos traje 48. po redu Svetski Ekonomski Forum, za koji mnogi posmatrači kažu da je jedan od najznačajnijih u poslednjih desetak godina.

Suštinu ovogodišnjeg Foruma najbolje je oslikao njegov osnivač, prof. Klaus Švab, kada je u uvodnom govoru rekao „Naša globalna nesposobnost da obezbedimo inklusivni rast ekonomija i društva, kao i neposobnost da očuvamo prirodne resurse proizvela je sadašnjost u kojoj se suočavamo sa multiplikovanim globalnim problemima. Čovečanstvo mora hitno da se preusmeri ka razvoju novih modela saradnje, novih vizija, koji će prevazilizati uskogrude interese pojedinaca i država. Ovi odgovori moraju biti u interesu sudbine celokupnog čovečanstva“.

U prevodu, kažu posmatrači Foruma, svet je suočen sa galopirajućim razvojem multipolarnosti u kojoj dominiraju neke nove forme starog hladnog rata. Ovoga puta nije reč o sukobu dve, već daleko više država. Za sada reč je dugoročnim konfliktima niskog intenziteta koji veoma brzo mogu prerasti u nešto mnogo gore.

Ove tinjajuće sukobe prate rastuće nezadovoljstvo, bes, pa i ljutnja većine stanovnika planete što, uz postojeće socijalne probleme dodatno pogoduje rastu populizma i šovinizma. Uz sveprisutnu tzv. četvrtu industrijsku revoluciju, koju je veći deo čovečanstva dočekao nespreman i sa nedovoljno znanja i veština (upravljanje i upotreba modernih tehnologija) a u strahu od gubitka posla, rizici od erupcije unutar društvenih sukoba i njihova refleksija na međudržavne odnose danas su dostigli tačku koja preti da totalno uništi svet. Upravo zato politički lideri i vlasnici korporacija zajednilčkim snagama moraju hitno da se „uhvate u koštac“ sa socijalnim i humanitarnim problemima, kako lokalno tako i globalno.

U govoru na otvaranju ovogodišnjeg Foruma Premijer Indije Narendra Modi istakao je da su tri ključne pretnje po budućnost čovečanstva klimatske promene, terorizam i protekcionizam u sferi ekonomskog globalizma. „Mnoge države i društva današnjice postaju ‘samo-centrične’ i to stvara utisak da se globalizacija u odnosu na definiciju tog termina kreće retrogenim smerom. Protekcionističke mere u razvoju svetske trgovine su jedna refleksija takve globalizacije i ti negativni aspekti se ne smeju posmatrati kao manje opasne po globalnu stabilnost u odnosu na terorizam ili klimatske promene. Kako god bilo, očito je da ‘sjaj’ globalizacije polako nestaje“, istakao je Modi. „Na drugoj strani, terorizam jeste velika pretnja po sve nas, ali je još veća pretnja kada neko daje definicije poput dobrog ili lošeg terorizma.“

Učesnici ovogodišnjeg Foruma debatuju o sledećim svetskim problemima:

– kako poboljšati mehanizme globalnog upravljanja i unaprediti multilateralne procese poput, implementacije ciljeva održivog razvoja UN-a

– geopolitički problemi ukazuju da se svet nalazi u fazi novog hladnog rata, i kako u tim okolnostima pomoći liderima država da brzo i adekvatno odgovore na rapidne geopolitičke promene

– ekonomski problemi: još uvek prisutna smanjena stopa ekonomskog rasta, tinjajući pad produktivnosti, sve lošija obućenost radne snage

– definisanje novih ideja, inovacija pa i vizija koje će imati suštinski uticaj na oblikovanje globalnog društva a sa ciljem boljitka celokupnog čovečanstva.

Na ovogodišnjem 48. po redu Forumuu Davosu učestvuje preko 3.000 predstavnika političko-poslovne svetske elite, preko 70 premijera ili šefova država i više od 2.000 predstavnika medija. A sa velikom pažnjom čeka se petak,zadnji radi dan Foruma, kada će se učesnicima Foruma obratiti američki predsednik Donald Tramp.

 

Zoran Vitorović, Davos

Pročitajte i ovo...