Home VestiEkonomija Analitičari Erste Grupe ne očekuju promenu referentne kamatne stope u Srbiji ove godine

Analitičari Erste Grupe ne očekuju promenu referentne kamatne stope u Srbiji ove godine

by bifadmin

Većina zemalja u regionu Centralne i Istočne Evrope (CIE) zabeležila je pritisak na inflaciju zbog rasta cena hrane, ali ostale komponente Indeksa potrošačkih cena još uvek ne odražavaju rast lične potrošnje i bolje pokazatelje tržišta rada.

U Srbiji će cene hrane u 2018. godini igrati vrlo važnu ulogu, jer se zbog visokog baznog efekta iz prethodne godine očekuje da će se inflacija u prvoj polovini 2018. kretati u donjem delu intervala centralne banke od 3%+/-1.5pp.

U drugom delu godine analitičari Erste Grupe očekuju da će inflacija u Srbiji početi postepeno da se podiže prema sredini intervala podstaknuta snažnijom ekonomskom aktivnošću, rastom plata, boljim performansama tržišta rada i zatvaranjem jaza BDP-a (prema proceni NBS-a), što signalizira jačanje agregatne potražnje. Dakle, inflacija bi mogla da se u narednom periodu kreće stabilno unutar intervala Narodne banke Srbije (NBS), što je jedan od ključnih argumenata za očekivanje da će NBS zadržati referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou, pogotovo s obzirom na snažnije ekonomske podatke iz SAD, koji bi mogli dovesti do jačeg podizanja kamatnih stopa Sistema federalnih rezervi SAD-a (FED).

Takođe, ciklus povećanja referentnih kamatnih stopa je započeo i u određenom broju zemalja CIE, a očekuje se da će ove godine i Evropska centralna banka privesti kraju nekonvencionalne mere monetarne politike. Svi ti faktori će značajno uticati na ponašanje međunarodnih investitora, čije su odluke važne za malu i otvorenu zemlju u razvoju poput Srbije.

Pročitajte i ovo...