Home VestiEkonomija MOL Grupa u 2017. ostvarila najveću dobit u poslednjih deset godina

MOL Grupa u 2017. ostvarila najveću dobit u poslednjih deset godina

by bifadmin

MOL je u 2017. povećao EBITDA (profit pre nego što se oduzmu kamata, porez na dobit i amortizacija) za 14 odsto premašivši plan za ovu godinu, i to zahvaljujući finansijski i operativno snažnim rezultatima svih poslovnih segmenata.

Organska ulaganja iznosila su 1,04 milijarde dolara, u skladu sa umanjenim planom i bila su neznatno viša nego u 2016. godini. MOL je nastavio da generiše značajan slobodan novčani tok, čime je postavljen snažan finansijski okvir za izvođenje ambicioznih transformacionih projekata.

Upstream je ostvario EBITDA u iznosu od 854 miliona dolara, 26 odsto više u poređenju sa 2016. godinom zahvaljujući višim cenama sirove nafte(brent) i plina. Zbog snažne troškovne discipline ovaj segment je gotovo udvostručio iznos slobodnog novčanog toka, 14 dolara po proizvedenom barelu, pa se pretvorio u značajnog generatora novca Grupe u 2017. godini. Dnevna proizvodnja je prosečno iznosila 107.400 barela ekvivalenta nafte, nešto manje od planiranog usled manjeg doprinosa projekta u Ujedinjenom kraljevstvu.

Downstream je još jednom ostvario snažne rezultate, stoga i dalje daje glavni doprinos zaradi sa gotovo polovinom čistog CCS EBITDA Grupe u iznosu od 1,18 milijardi dolara. Segment je povećao svoj doprinos sa već vrlo visoke osnovice za dva odsto, zahvaljujući internim programima efikasnosti, kao i dalje povoljnom spoljnom okruženju.

Usluge kupcima nastavljaju sa dvocifrenim rastom koji podržavaju rastuća potrošnja goriva (rast od četiri odsto u srednjoj i istočnoj Evropi u 2017. godini) i zdrave marže. Segment je ostvario EBITDA od 358 miliona dolara, 17 odsto više u odnosu na godinu pre, pa je na dobrom putu ka ostvarenju planiranog EBITDA od 450 miliona dolara do 2021. godine. Zahvaljujući dodatnom razvoju MOL-ovog koncepta Fresh Corner, marža u segmentu negoriva i dalje raste snažnije od marže na goriva te je njen udeo u ukupnoj maloprodajnoj marži dostigao novi rekord od 26 odsto u zadnjem tromesečju 2017. godine.

Pročitajte i ovo...