Home VestiIT i nauka Najboljim sajtovima i aplikacijama dodeljene nagrade PC Press-a

Najboljim sajtovima i aplikacijama dodeljene nagrade PC Press-a

by bifadmin

Redakcija časopisa PC Press, već 21. put zaredom, dodelila je nagrade Top 50 najboljim sajtovima, stranicama na društvenim mrežama i mobilnim aplikacijama u Srbiji. Vredan domaći online sadržaj je svuda oko nas, sve je brojniji i raznovrsniji. Ne svodi se samo na Web sajtove od nekoliko strana, već je sve dinamičniji, pa u interakciji s društvenim mrežama nudi sve više servisa koji se prilagođavaju korisnicima. Ne treba zanemariti ni sve veće učešće aplikacija koje predstavljaju agregatore online informacija i isporučuju nam baš ono čemu su namenjene – poput informacija o poljoprivredi, javnom saobraćaju ili nam pomažu da se lakše snađemo u vožnji ili parkiranju. Sve ovo je učinilo da ovogodišnji izbor najboljih online stvari ne bude nimalo lak. Ovoga puta je PC Press u pomoć pozvao još tri člana žirija – Draganu Đermanović, Dragana Varagića i Vojislava Žanetića.

U kategoriji Vesti i mediji nagrađeni su sajtovi danas.rs, nedeljnik.rs, krik.rs, rts.rs, a glavnu nagradu je odneo sajt rs.n1info.com. Kao regionalni informativni partner CNN a, N1 konstantno unapređuje svoj sadržaj, oslanjajući se na bogato iskustvo ove velike kuće. Portal ove medijske kuće uspešno pokriva najbitnije događaje u sferi vesti, informacija, sporta, zabave i obrazovanja.

Pobednik u kategoriji Poslovni i društveni servisi je sajt hbogo.rs, koji omogućava gledaocima hiljade sati najzanimljivijih filmova i serija iz najnovije svetske produkcije. Drugi sajtovi nagrađeni u ovoj kategoriji su mcloud.rs, netfilm.tv, startit.rs, kao i poslovi.infostud.com.

Dobar e market sajt ima dve ključne komponente – veliki izbor zanimljivih proizvoda i interfejs za laku kupovinu. Sajt takolako.com je uspeo da uspostavi dobru ravnotežu između ta dva i ujedno je bio favorit u kategoriji E-market. Drugi sajtovi koji su dobili nagradu iz oblasti e-trgovine su jysk.rs, eponuda.rs, sportvision.rs i maxi.rs.

U kategoriji Obrazovanje i kultura pobednik je sajt petlja.org, koji je posvećen unapređivanju algoritamske pismenosti mladih u Srbiji. Nagrađeni su i sajtovi kinoteka.org.rs, galerijamaticesrpske.rs, svetnauke.org, kao i srbijomkrozvekove.rs.

Što se tiče kategorije Dom i zabava nagrađeni su sajtovi hronokuhinja.rs, beforeafter.rs, roditelj.org, simpo.rs, dok je pobednik u ovoj kategoriji sajt njuz.net, koji je kroz prethodne godine postao neprikosnoveni izvor satiričnih sadržaja usmerenih pre svega na lokalna zbivanja.

U oblasti Sport i (avan)turizam prvu nagradu je odneo sajt srbija.travel, koji predstavlja zvaničnu internet prezentaciju Turističke organizacije, a bogat je autorskim multimedijalnim sadržajem koji na atraktivan način promoviše turističku moć naše zemlje. Nagrađeni u ovoj kategoriji su i sajtovi: putokosveta.com, sport.blic.rs, kao i sportklub.rs.

Ove godine je ustanovljena i nagrada Digital life – digitalizacijom do unapređenja kvaliteta života. Priznanje Digital life dodeljeno je buildcon.org, mobilnoj aplikaciji koja je namenjena građevinskim kompanijama radi bolje kontrole procesa u građevinarstvu. Nagrada Digital life za unapređenje kvaliteta života primenom digitalizacije odeljena je AIK Banci i kompaniji Mastercard, za uvođenje Mastercard beskontaktnih plaćanja u javnom prevozu. AIK Banka, partner u projektu, odredila je razvoj digitalnih servisa i inovativnih projekata plaćanja, kao jedno od svojih strateških opredeljenja.

Specijalnu nagradu za korporativne komunikacije je dobio portal Naftne industrije Srbije nis.rs/nisuzivo, dok je nagrada publike zasluženo otišla u ruke sajtu nsuzivo.rs. Lider u oblasti hosting usluga na domaćem tržištu, mCloud, od ove godine dodeljuje specijalnu nagradu za najveći doprinos razvoju Web i IT zajednice. Cilj ovog priznanja je da skrene pažnju na zaslužne pojedince i grupe koje su uvek nekako u „bekstejdžu“, a zapravo bez njih ne možemo. Ovogodišnja nagrada odlazi u ruke Udruženja PHP Srbija, zbog razvoja velikog Open Source PHP projekta.

Kada su u pitanju društvene mreže, izbor najboljih je bio ujedno i najteži posao. Nagrađene Facebook stranice su Pokreni se za posao!, BarcaffeEspresso, Booka, Grazia Srbija. Jedini nagrađeni profil na poslovnoj mreži LinkedIn je BelMedic. Što se tiče Youtube-a, nagrade su dodeljene kanalima Državni posao i 24 minuta. Instagram profili koji su dobili ovogodišnju nagradu TOP 50 su IKEA Srbija i Aura kozmetika, a nagrađeni tviteraši su Vlado Georgiev i Marko Somborac.

Što se tiče mobilnih aplikacija, nagrade su dobile agrosens.rs, novinarnica.net, parkingmanijak.com, planplus.rs i busplus.rs.

Pročitajte i ovo...