Home VestiEkonomija Nemački sud još nije ukinuo zabranu dizel automobila

Nemački sud još nije ukinuo zabranu dizel automobila

by bifadmin

Savezni sud u Lajpcigu je odložio donošenje odluke o ukidanju zabrane dizel vozila u gradovima što nemačka javnost ocenjuje kao dokaz da su definitivno sve sfere društva postale svesne opasnosti koju ova vozila predstavljaju po životnu sredinu.

Da podsetimo, proces je prvobitno na nižim sudovima započela nemačka grupa Akcija za životnu sredinu, koja optužuje vladu da interese proizvođača automobila stavlja ispred zdravlja ljudi. Sudovi u Štutgartu i Dizeldorfu su doneli presude u kojima se sugeriše da bi zabrana vožnje dizel automobila bila efikasna i da je treba ozbiljno razmotriti kao sredstvo zaštite javnog zdravlja. Potom su se dve savezne nemačke države žalile višem sudu na ovu odluku, počelo je ročište i očekivalo se da će presuda biti donesena za nekoliko sati, ali sudije su navele da je proces trajao duže od očekivanog i zakazale izricanje presude za 27. februar.

Ako sud u Lajpcigu odbije žalbu, desetine gradova bi imale svega nekoliko meseci da usvoje mere za uklanjanje s puteva dizel vozila koja su veliki zagađivači. Ovo bi bio veliki udar na moćnu granu nemačke privrede – autoindustriju – ali i podstrek za ostale evropske države koje razmatraju istu meru.

Pročitajte i ovo...