Home VestiEkonomija Srbija jedno od najperspektivnijih tržišta u regionu kada su u pitanju obnovljivi izvori energije

Srbija jedno od najperspektivnijih tržišta u regionu kada su u pitanju obnovljivi izvori energije

by bifadmin

UniCredit Banka je nedavno održala radionicu za svoje klijente i partnere pod nazivom “Kako ostvariti uspeh u projektnom finansiranju”. Kao tržišni lider u regionu Centralne i istočne Evrope i Srbije, kada je u pitanju finansijsko savetovanje, strukturno finansiranje i finansiranje kompleksnih transakcija, kolege iz Divizije za poslovanje u CIE u okviru UniCredit Grupe i lokalni tim za Finansiranje i savetovanje predstavili su trendove na tržištu i strukture projektnog finansiranja u okviru obnovljivih izvora energije i infrastrukture.

Paolo Bocolo, direktor Direkcije za finansiranje projekata i izvora sirovina u regionu CIE, objasnio je značaj obnovljivih izvora energije u regionu i Srbiji, izjavivši da “korišćenje obnovljivih izvora energije utiče na očuvanje životne sredine, unapređenje života građana, ekonomski rast, ali i pruža značajne prilike za investitore na tržištima u razvoju.” On je dodao da je Srbija jedno od najperspektivnijih tržišta u čitavom regionu kada su u pitanju obnovljivi izvori energije. U svojoj prezentaciji je predstavio kompletan proces finansiranja investicije za obnovljive izvore energije – od idejnog koncepta do realizacije transakcije.

Kristijan Benio, direktor Odeljenja finansijskog savetovanja u okviru Direkcije za finansiranje projekata i izvora sirovina u regionu CIE, predstavio je najnovije trendove u oblasti finansiranja investicije kroz javno-privatno partnerstvo (PPP) u Evropi, regionu CIE i Srbiji, istakavši da su “takva partnerstva dugoročna, ugovori su veoma vredni u finansijskom pogledu i njihov cilj je da razviju, izgrade, koriste i održavaju javnu infrastrukturu.” Među glavnim prednostima PPP shema, on je pomenuo pružanje kvalitetnijih usluga građanima, povećanje efikasnosti, dugoročno gledano manje troškove i pristup finansiranju nezavisno od budžeta javnog sektora.

“Mi smo prisutni u 14 zemalja, s tim da u regionu CIE imamo najrasprostranjeniju mrežu. To što smo deo panevropske bankarske mreže, obezbeđuje nam privilegiju da svojim klijentima ponudimo široku paletu proizvoda skrojenih po njihovoj meri, da upravljamo i izvršavamo kompleksne transakcije, da omogućimo sofisticirana rešenja namenjena jedinstvenim lokalnim tržištima i da pružimo najviši standard usluge. Pored toga, obnovljivi izvori energije i finansiranje infrastrukture svakako spadaju među prioritete kada je Srbija u pitanju”, dodao je Spas Vidarkinski, direktor Sektora korporativnog i investicionog bankarstva i član Izvršnog odbora UniCredit Banke Srbija.

Pročitajte i ovo...