Home VestiEkonomija Dodeljena piznanja „Aurea 2018: “Algo Tehnology” dobitnik nagrade za investiciju godine

Dodeljena piznanja „Aurea 2018: “Algo Tehnology” dobitnik nagrade za investiciju godine

by bifadmin

Kompanija “Algo Tehnology” iz Topole dobitnik je nagrade za investiciju godine u Srbiji “Aurea 2018”, koju je desetu godinu zaredom dodelio poslovni portal “eKapija”. Nagradu je laureatu na svečanosti u beogradskom Aeroklubu uručio savetnik predsednika Privredne komore Srbije, Mihailo Vesović.

“Algo Tehnology” ima svoj tehnološki postupak ekstrakcije braon morske alge, koji se razlikuje od poznatih postupaka u svetu, a od ovog proizvoda dalje pravi preparate za poljoprivredu kao što su biostimulanti i fermentori, ali i ekološke preparate poput fermentora za popravljanje kvaliteta voda, sanaciju kanala i deponija, te sredstvo za gašenje požara. Kapaciteti pogona u Pranjanima kod Čačka su 5 tona na čas. Prošla, 2017. bila je prva godina za kompaniju na tržištu, a u istraživanja, proizvodnju i Razvojnu laboratoriju dosad je uloženo oko 1,2 miliona evra.

Osim glavne nagrade, “eKapija” je dodelila i 3 specijalna priznanja. Čast da ponese priznanje za inovativnost imala je mlada kompanija “3F-Fit Fabricando Faber” za MOTIMOVE uređaj namenjen asistenciji pokreta osoba sa hendikepom. Priznanje za društvenu korisnost pripalo je dvema kompanijama: “Lafarge BFC” za jedinstveni koncept gradnje Lafarge kuća i kompaniji WIG, koja je razvila automatizovani sistem za pripremu slanih rastvora za efikasno ispunjavanje naftnih bušotina nakon eksploatacije. Po prvi put ove godine dodeljeno je i specijalno priznanje za tržišni potencijal, a ponela ga je startap kompanija “Playerhunter” za istoimenu društvenu mrežu za sportiste.

Osim nagrađenih investicija u finale ovogodišnjeg izbora za nagradu “Aurea” plasirala su se još tri projekata: priprodna kozmetika KOOZMETIK, “Solagro” – interaktivne reciklažne prese i “Ekofungi” – mešavina dehidratisanog organskog povrća.

Urednica “eKapije”, Milica Milosavljević, istakla je da rast broja prijavljenih projekata na konkursu za nagradu iz godine u godinu postaje tradicija.

O dobitniku glavne nagrade “Aurea 2018” i nosiocima specijalnih priznanja odlučivao je šestočlani žiri, a svoj glas dali su i čitaoci portala ekapija.com i aurea.rs. Uslov za učešće na konkursu bio je da su projekti realizovani tokom prethodne kalendarske godine i da ispunjavaju tri kriterijuma: inovativnost, društvena korisnost i finansijski potencijal.

Strateški partner “eKapije” na dodeli nagrada “Aurea 2018” je osiguravajuća kuća “Coface”, dok je partner projekta kompanija “Global IT Factory”.

Pročitajte i ovo...