Home VestiEkonomija IKT najperspektivnija industrija u Srbiji, izvoz od 900 miliona evra oborio sve rekorde

IKT najperspektivnija industrija u Srbiji, izvoz od 900 miliona evra oborio sve rekorde

by bifadmin

Izvoz informaciono-komunikacionih usluga (IKT) iz Srbije u prošloj godini dostigao je rekordnih 900 miliona evra, što je za 21,5 odsto više u odnosu na 2016, pokazao je ovogodišnji izveštaj Narodne banke Srbije (NBS) o platnom bilansu. Tako je nastavljen pozitivni trend rasta u ovoj industriji, od više od 20 odsto godišnje u prethodne tri godine.

IKT sektor je ostao je najperspektivnija privredna grana u Srbiji i jedan od najvećih pokretača privrednog rasta zemlje, kaže se u zvaničnom saopštenju NBS. Nastavljen je pozitivan trend ubrzanog razvoja i promocije usluga, pre svega u oblasti internet i mobilnih tehnologija, razvoj aplikacija, kao i autsorsinga-a.

IKT sektor najviše je doprineo smanjenju spoljnotrgovniskog deficita sa 473 miliona evra trgovinskog salda i čini polovinu trgovinskog salda svih usluga.

Skoro 70 odsto trgovinskog salda predstavlja računarsko programiranje, koje beleži izuzetan rast unutar sektora.

Izvoz IKT usluga je bio je veći od izvoza u tradicionalnim granama industrije poput voća i povrća, obojenih metala i proizvoda od gume, dok su ga jedino nadmašili izvoza električnih mašina i drumskih vozila, čiji je izvoz premašio 1,2 milijarde evra.

Među najznačajnijim potezima vlade u 2017. godini za unapređenje IKT sektora izdvajaju se povećanje upisnih kvota na IT smerovima fakulteta za više od 20 odsto, proširenje prostornih kapaciteta najvećih IT fakulteta, kao i pokretanje izgradnje inovacione infrastrukture u Nišu, Novom Sadu i Beogradu u šta ulažemo oko 70 miliona evra. U okviru reforme obrazovanja uvedena je Informatika kao obavezan predmet od petog razreda osnovnih škola, oko 1.750 škola povezano je na bezbednu akademsku internet mrežu, a pokrenuta je i druga faza prekvalifikacija u IT sektoru. Veliki pomak postignut je i u oblasti rešavanja pitanja zaostalih rešenja za paušalno plaćanje poreza.

Pročitajte i ovo...