Home VestiEkonomija Rasprave o novom budžetu EU otkrivaju novi stav o pitanju migracija, poljoprivrede, odbrane….

Rasprave o novom budžetu EU otkrivaju novi stav o pitanju migracija, poljoprivrede, odbrane….

by bifadmin

Prilikom uvida u budžet neke zemlje možete shvatiti šta su njeni prioriteti i društvene vrednosti. Slično je i sa savezima država. Tako, ako sagledamo istaknute teme pregovora o budućem budžetu EU za period od 2021. do 2027. godine, čini se da će novi prioriteti Unije biti zaštita granica, ulaganje u vojsku ali i u digitalnu infrastrukturu. Pominje se čak i povećanje broja vojnika na granicama sa 1.000 na 3.000 ljudi.

Osim želje da smanji imigraciju, na Starom kontinentu sve veću podršku dobijaju i ideje o integraciji već pristiglih migranata.

No, pošto fondovi za sve ovo nisu neograničeni, Evropska unija će morati da smanji investicije u sektore koje već dugi niz decenija finansira, kao što je poljoprivreda. Međutim, prema pisanju Blumberga, ovo neće proći bez negodovanja. Poljoprivreda je značajan sektor u koji Unija ulaže mnogo novca i samo na najavu bilo kakvih smanjenja novčanih sredstava javnost u evropskim zemljama uvek vrši velike pritiske na vlasti. Kada Evropljani čuju da bi sredstva namenjena farmerima i stočarima mogla biti preusmerena vojsci, to bi moglo izazvati lavinu nezadovoljstva.

Pročitajte i ovo...