Home VestiEkonomija Tehnička škola Vlasotince: Saradnjom do boljih uslova za obrazovanje

Tehnička škola Vlasotince: Saradnjom do boljih uslova za obrazovanje

by bifadmin

Kada se 2009. godine uključilo u projekat „Partnerstvo na delu“ rukovodstvo Tehničke škole Vlasotince verovatno nije ni naslućivalo kakve će sve pozitivne efekte proizvesti saradnja sa nemačkim partnerima. Naime, poslednjih sedam godina đaci i profesori ove i nemačke Srednje ekonomske škole Hugo Ekner iz Fridrihshafena se svake godine međusobno posećuju, učeći jedni od drugih o specifičnostima ova dva obrazovna sistema ali i o različitostima i sličnostima dve kulture, a ovu saradnju omogućili su im Institut za održive zajednice, Evropski pokret u Srbiji i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Prilikom prošlogodišnje posete vlasotinačkih đaka i profesora ekonomskoj školi u Fridrihshafenu, nastavnici su izrazili želju da obiđu i drugu školu u okviru tamošnjeg obrazovnog centra – Tehničku školu Klod Dornie. Tom prilikom je dogovorena saradnja i donacija mašina za školske radionice, namenjenih još jednom projektu koji sprovodi Tehnička škola Vlasotince – implementaciji kooperativnog obrazovanja. Ova saradnja škole i privrede podrazumeva zastupljenost praktične nastave u obrazovanju i to kroz rad u školskim radionicama u prvoj godini školovanja, a potom i kroz praksu u preduzećima tokom poslednje dve godine školovanja. Prema rečima An-Katrin Hentšel, vođe projekta „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji”, trenutno se u 43 škole u Srbiji realizuje kooperativno obrazovanje koje obuhvata 1.800 učenika u pet obrazovnih profila: bravar-zavarivač, električar, modni krojač, mehaničar motornih vozila i industrijski mehaničar. “Tehnička škola Vlasotince je dobar primer uspešnog javno-privatnog partnerstva u ovoj oblasti”, kaže Hentšel.

Pomenuta donacija mašina, koje je Tehničkoj školi Vlasotince danas uručio zamenik direktora Tehničke škole u Fridrihshafenu Danijel Grup, pružiće istoj bolje uslove za obuku industrijskih mehaničara. „Ove mašine pomoći će u obrazovanju vaših učenika. Mi smo u nedelju doputovali u Beograd. Vidim da je mnogo mladih otišlo iz Srbije a mnogi se pripremaju za taj korak. Imate divnu zemlju i želeo bih da vas zamolim da smognete snage i ostanete da radite ovde“, rekao je Grup.

Prema rečima Milivoja Đorđevića, direktora Tehničke škole Vlasotince, ova dva projekta su od višestruke koristi za učenike – prvi im omogućava da putuju i da se upoznaju sa različitim kulturama i načinima poslovanja a drugi da steknu praktične veštine sa kojima će biti konkurentniji na tržištu rada. U tome će im svakako pomoći mašine koje su danas uručene školi, a čiji transport je omogućila nemačka kompanija Gruner, koja zajedno sa preduzećima Elrad, Elrad Wire Systems, IGM Mladost i SLR Vitko učestvuje u obrazovanju budućih industrijskih mehaničara.

S obzirom na činjenicu da je predstavništvo Grunera u blizini Fridrihshafena a da transport ovih velikih industrijskih mašina nije bio jeftin, ova kompanija odlučila je da pruži podršku vlasotinačkoj školi između ostalog i prevozom mašina. „Gruner konstantno razvija poslovanje u Vlasotincu – od 3.000 kvadratnih metara proširili smo se na 7.000. Sa rastom proizvodnih kapaciteta javila se i potreba za novim zapošljavanjima, a kooperativno obrazovanje nam omogućava pronalaženje stručnih i kvalitetnih kadrova“, rekao je Vladica Stanković, direktor Grunera u Vlasotincu, istakavši da se saradnja sa Tehničkom školom Vlasotince pokazala kao jedna od najuspešnijih u okviru ovog projekta u Srbiji.

Javno-privatno partnerstvo podržala je i opština Vlasotince koja je, prema rečima njenog predsednika Zorana Todorovića, veoma posvećena ideji školovanja kadrova u skladu sa potrebama privrede: „Naš je cilj da ljudi koji se školuju u našem mestu mogu u njemu i da pronađu posao. To je jedan od načina da zadržimo omladinu u rodnom gradu. Vi ste videli, ulazeći u Vlasotince, da dve fabrike grade nove pogone, to su Elrad i Elrad WS, a podsetiću vas da je jesenas pušten u rad i novi pogon Grunera“.

Opština Vlasotince se nada da će pružanjem boljih šansi za obrazovanje i zapošljavanje zadržati mlade ljude i na taj način pozitivno uticati i na natalitet u ovoj kraju. Za sada se može čuti da joj to i uspeva sudeći, prema nezvaničnim podacima, da je Vlasotince vodeća opština u Jablaničkom okrugu po broju novorođenih beba.

Pročitajte i ovo...