Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Revizija finansijskih izveštaja

B&F reč nedelje: Revizija finansijskih izveštaja

by bifadmin

Pre desetak dana Državna revizorska institucija (DRI) došla je do gotovo neverovatnog podatka o greškama i nepravilnostima prilikom poršlogodišnjeg trošenja 743 milijarde dinara, odnosno 6,2 milijardi evra, iz državnog i drugih budžeta koji se pune novcem građana, i koji bi trebalo da služe unapređenju njihovih životnih uslova. Koja je to količina novca pokazuje i podatak da je u 2016. godini ukupan godišnji BDP Srbije iznosio nešto više od 30,5 milijardi evra, dakle da je petina budžeta utrošena pod, najblaže rečeno, sumnjivim okolnostima.

 

Revizije finansijskih izveštaja 2

 

Zbog navedenih propusta DRI je podnela 512 prijava, od čega su 52 krivične prijave protiv odgovornih lica. Predsednik ove institucije Radoslav Sretenović je na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava rekao da se 428 zahteva odnose na pokretanje prekršajnog postupka, 31 zahtev na pokretanje postupka za privredni prestup, a 28 informacija je dostavljeno tužilaštvu na dalje ispitivanje.

Ovo je definitivno jedan od najvećih iznosa nepravilnosti u istoriji merenja koruptivnih radnji u našoj zemlji, ali već naredne godine ćemo možda imati i veći s ozbirom na trend rasta iznosa nepravilno utrošenog javnog novca: prema godišnjim izveštajima DRI, u 2015. je ova brojka iznosila 3,1 milijardi evra, u 2016. već 3,5 milijardi a u prošle godine bila je duplo veća.

 

Revizije finansijskih izveštaja

 

DRI je inače sastavni deo mehanizma za borbu protiv korupcije ali sa ograničenim dometom jer ima manjak ovlašćenja kada je u pitanju procesuiranje počinilaca zloupotreba i novčanih manipulacija – njena uloga svodi se na predlaganje krivičnih prijava sudu ili tužilaštvu ukoliko je iznos nepravilno utrošenih sredstava veći od milion dinara. Iako je DRI otkrila više takvih slučajeva, broj pravosnažnih presuda je izetno mali.

Njenom predsedniku Sretenoviću ovo je bio poslednji izveštaj pred odlazak u penziju. Skupština bi trebalo da izabere njegovog naslednika a kao kandidat za tu funkciju navodi se Duško Pejović, dosadašnji vrhovni revizor nadležan za sektor lokalne samouprave.

U razgovoru za Insajder Pejović kaže da su kršenje Zakona o javnim nabavkama, trošenje novca mimo odobrenog budžeta, ignorisanje javnih konkursa, zakonskih procedura i dalje praksa i način na koji državne institucije i lokalne samouprave troše javna sredstva. Jedan od najvećih problema je, kako kaže, trošenje budžetskih sredstava mimo odobrenih programa.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...