Home VestiEkonomija Dragi: Ublažen ali i dalje solidan rast evrozone

Dragi: Ublažen ali i dalje solidan rast evrozone

by bifadmin

Predsednik Evropske centralne bank (ECB) Mario Dragi izjavio je da poslednji podaci ukazuju na „odredjeno ublažavanje“ privrednog rasta u evrozoni, ali da i dalje postoji široko rasprostranje rast.

Dragi je posle odluke ECB-a da zadrži referentnu kamatu na nula odsto rekao da snaga privrede evrozone nastavlja da podržava uverenje da će inflacija nastaviti da se kreće ka ciljanom nivou od nešto ispod dva odsto.

„Posle nekoliko tromesečja rasta bržeg od očekivanog, informacije koje smo dobili posle našeg sastanka početkom marta ukazuju na odredjeno ublažavanje, mada ostaju saglasne sa solidnim i rasprostranjenim rastom u privredi zone evra“, rekao je Dragi.

On je rekao da su veliki monetarni podsticaji i dalje neophodni da se nastavi jačanje inflatornih pritisaka i dodao da će otkup obveznica u vrednosti od 30 milijardi evra na mesečnom nivou trajati kako je nameravano do kraja septembra, ali možda i posle tog roka ako bude neophodno.

Dragi je rekao da ublažavanje rast može odražavati vraćanje s brze stope krajem prošle godine, ali da može biti posledica i privremenih činilaca.

Šef ECB-a je rekao da rizici po rast u zoni evra ostaju uravnoteženi, ali da bi rizici povezani s globalnim činiocima, u šta je ubrojao pretnje od jačanja protekcionizma, mogli biti naglašeniji.

Privreda evrozone imala je snažan rast od 2,4 odsto prošle godine, što je najbolje u poslednjih deset godina.

ECB je ostavila referentnu kamatnu stopu na nula odsto, a kamatu na depozite na minus 0,4 odsto.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...