Home VestiEkonomija E reciklaža: Zbog dugovanja države odlažemo otvaranje novog pogona za reciklažu

E reciklaža: Zbog dugovanja države odlažemo otvaranje novog pogona za reciklažu

by bifadmin

„Plan kompanije da ove godine otvori novi pogon za reciklažu i 100 novih radnih mesta moraćemo da odložimo dok država ne isplati dugovanje prema nama i kreira stabilno i predvidivo finansiranje iz Zelenog fonda“, istakao je Ninoslav Milenković, direktor E reciklaže.

Tokom prošlonedeljne posete ministra Trivana fabrici predstavljen je visok tehnološki standard tretmana otpada, kao i potencijali za povećanje kapaciteta prerade sa trenutnih 14.000 na 22.000 tona godišnje.

„Sve dok se od 12 milijardi dinara prikupljenih od eko takse, na tretman opasnog otpada troši 2.2 milijarde, neće biti dovoljno novca za tretman svih nastalih količina opasnog otpada“, dodaje Milenković.

Ministarstvo finansija naime već treću godinu zaredom kasni 18 meseci sa isplatama za tretiran otpad, što uzrokuje dodatna nepotrebna zaduživanja kompanija, pa samim tim i kamate koje su ogromne. Najveći je problem što se reciklerima isplaćuje samo 70% tretiranog otpada zbog čega je moguće zaustavljanje većine prerađivačih kapaciteta u zadnjem kvartalu ove godine što je ravno ekološkoj katastrofi.

„Ključna stvar za napredak u ovoj oblasti je da se narednom periodu obezbedi da naplaćena eko taksa bude usmerena na projekte iz oblasti životne sredine, kao i da se namenski troši. Neophodna je odlučna politika države u ovoj oblasti i razumevanje Ministarstva finansija, kako bi se eko takse naplatile u potpunosti od zagađivača a tretiran opasan otpad platio na vreme i u celosti”, rekao je direktor E reciklaže.

Pročitajte i ovo...