Home VestiEkonomija Hrvatske ceste i CRBC potpisali ugovor o gradnji Pelješkog mosta za 283 mil EUR

Hrvatske ceste i CRBC potpisali ugovor o gradnji Pelješkog mosta za 283 mil EUR

by bifadmin

Hrvatske ceste i kineski konzorcijum China Road and Bridge Corporation (CRBC) potpisali su danas u Dubrovniku ugovor o gradnji Pelješkog mosta.

Kako prenose agencije, potpisan je i ugovor o stručnoj kontroli nad izvođenjem radova na izgradnji mosta kopno-Pelješac, koji je povezati hrvatski jug s ostatkom zemlje.

– Ovo je projekat kojim Hrvatska postaje jedinstvena. On je od strateškog, dugoročnog značaja za celu zemlju – rekao je premijer Andrej Plenković, koji je zajedno s više ministara prisustvovao potpisivanju ugovora.

On je naglasio da Pelješki most ne ulazi u pitanje graničnog spora s BiH.

– Napravili smo iskorake i ovakva visina i raspon između stubova mosta omogućava našim prijateljima u BiH nesmetan prolaz i sve ono što je potrebno za funkcionisanje luke Neum – naglasio je premijer.

Plenković je istakao i da će Pelješki most „ostati kao simbol dodatne vrednosti prvih godina članstva Hrvatske u EU“.

Vlada Hrvatske je saopštila da vrednost radova na Pelješkom mostu iznosi 2,1 milijardu kuna (283 mil EUR), a rok za završetak je tri godine od uvođenja izvođača u posao.

Pelješki most je prva od ukupno četiri faze projekta Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom za čije je sufinansiranje Evropska komisija odobrila 357 mil EUR bespovratnih sredstava ili 85% prihvatljivih troškova.

Hrvatske ceste su dobile tri ponude na konkursu za gradnju Pelješkog mosta, a u januaru ove godine odabrana je ponuda kineskog konzorcijuma.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...