Home VestiEkonomija STO: Države mogu da ulože žalbe na američke takse na uvoz čelika i aluminijuma

STO: Države mogu da ulože žalbe na američke takse na uvoz čelika i aluminijuma

by bifadmin

Ukoliko žele da ospore carinske barijere koje je uveo predsednik SAD Donald Tramp, članice Svetske trgovinske organizacije (STO) treba same da ulože žalbu toj instituciji, rekao je portparol STO u Ženevi.

Generalni direktor STO Roberto Azevedo izjavio je da razume Trampovu želju da stvori radna mesta u SAD i poboljša plate, ali ocenio da zemlje koje zauzimaju čvrst stav po pitanju trgovine treba da paze da ne izazovu „domino efekat“ koji bi mogao omesti takve ciljeve.

Portparol STO Daniel Prizen prethodno je odbio da komentariše Trampovu odluku o uvođenju taksi na uvoz čelika i aluminijuma, ali je podsetio da je Azevedo u ponedeljak izrazio zabrinutost zbog najavljenog uvođenja tih barijera, preneo je Frans pres.

Prizen je ipak rekao da naredna etapa „u potpunosti zavisi od zemalja članica“ STO.

„Mi ne možemo ništa automatski da pokrenemo po tom pitanju“ rekao je Prizen i dodao da članovi mogu da pokrenu to pitanje preko komiteta i saveta.

On je rekao da je u sredu tokom zasedanja Generalnog saveta, što je vrhovno telo za odlučivanje STO, 18 delegacija uzelo reč da izrazi zabrinutost o tom pitanju.

Podsetio je da ukoliko se članovi žale telu za rešavanje sporova postoji prvo period rasprave, koji traje obično 60 dana, zatim ukoliko dve strane nisu našle uzajamno prihvatljivo rešenje jedna od njih može da traži formiranje panela stručnjaka, što je, kako je rekao, redovna procedura za svaki spor.

„Kad jednom krenemo ovim putem biće teško vratiti se nazad. Politika oko za oko će nas sve oslepeti i ubaciti svet u recesiju“, preneo je portparol reči generalnog direktora Azaveda.

 

 

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...