Home VestiIT i nauka U Naučno-tehnološkom parku Beograd otvorena Inovaciona laboratorija

U Naučno-tehnološkom parku Beograd otvorena Inovaciona laboratorija

by bifadmin

Naučno – tehnološki park Beograd na Zvezdari dobio je Inovacionu laboratoriju sa inicijalnom opremom za 3D štampu, 3D virtualno modelovanje i obradu materijala. Ova nova usluga biće u funkciji dodatne podrške radu kompanija i timova NTP Beograd, razvoju inovacija i promociji preduzetništva. Proces 3D štampe omogućava izradu maketa, sklopova i delova na brži, jeftiniji i pogodniji način. Primena je veoma široka i generalno se njihova upotreba može koristiti u medicinske, stomatološke i ortopedske svrhe, u oblastima arhitekture, građevinarstva, industrijskog dizajna, avio i automobilske industrije.

Inovacionu laboratoriju je svečano otvorila premijerka Ana Brnabić sa gospodinom Ivom Germanom, izvršnim direktorom Državnog sekretarijata za ekonomske poslove Švajcarske konfederacije SECO, imajući u vidu da je kreiranje i opremanje laboratorije podržano iz sredstava projekta kojim SECO podržava NTP Beograd.

V.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd, Gordana Danilović Grković je predstavljajući rezultate koje je ova institucija ostvarila u svom dosadašnjem radu, istakla da je podrška švajcarske Vlade u uspostavljanju i razvoju NTP Beograd bila izuzetno značajna kako bi mogli na najbolji mogući način da ovladamo primerima najbolje EU prakse i prilagodimo ih domaćim uslovima, razvijemo dobar i transparentan model za privlačenje najboljih kompanija, kao i usluge za te kompanije i naša mala startap preduzeća.

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije koja je organizovana nakon svečanog otvaranja Inovacione laboratorije izjavila da je NTP Beograd primer kakav Srbija ima potencijal i šta Srbija može da bude u budućnosti. „Zato smo kao Vlada odlučili da u naredne tri godine investiramo 65 miliona evra u infrastrukturne projekte koji će pokušati da repliciraju ono što imamo ovde u NTP Beograd“, rekla je Brnabić. Ona je naglasila da je cilj Vlade Srbije da napravi iskorak od ekonomije zasnovane na investicijama, ka ekonomiji zasnovanu na inovacijama. „Kada dođemo u ekonomiju zasnovanu na inovacijama, onda će srpska privreda postati konkurentna. Tada nećemo morati da se takmičimo za bilo koja radna mesta, već ćemo imati visokokvalitetna radna mesta i nešto što će moći da vodi i podigne celu srpsku ekonomiju“, zaključila je Brnabić.

Gospodin Ivo German, izvršni direktor Državnog sekretarijata za ekonomske poslove Švajcarske konfederacije, je prilikom svog obraćanja prisutnim medijima rekao da Naučno-tehnološki park Beograd predstavlja impresivnu instituciju koja pored toga što je mesto gde radi veliki broj mladih inženjera i stručnjaka, u isto vreme je i važan instrument sprečavanja odliva mozgova iz Srbije. Pored toga NTP je postao i mesto u koje se vraćaju mladi visokoobrazovani inženjeri iz inostranstva i otvaraju svoje kompanije.

Ovom prilikom predstavljena je i oprema u vidu radnih stanica koju je NTP-u Beograd donirala multinacionalna kompanija AMD iz Kanade. U ime AMD-a opremu je uručio Andrej Zdravković, korporativni potpredsednik.

Pročitajte i ovo...