Home VestiEkonomija Rast prihoda i restrukturiranje poslovanja prioritet finansijskih direktora u Srbiji

Rast prihoda i restrukturiranje poslovanja prioritet finansijskih direktora u Srbiji

by bifadmin

Većina finansijskih direktora iz Srbije je optimistična, ukupno 58%, kada je reč o finansijskoj perspektivi preduzeća u kojima rade, a njih 27% smatra da će situacija ostati nepromenjena, pokazuje poslednje Istraživanje stavova finansijskih direktora u centralnoj Evropi koje je sprovela revizorsko-konsultantska kuća Deloitte.

Od anketiranih preduzeća u Srbiji, 67% ocenjuje opšti stepen eksterne finansijske i ekonomske neizvesnosti s kojom se njihovo preduzeće suočava kao normalan ili niži, ali 70% anketiranih finansijskih direktora iz Srbije smatra da ovo nije dobar trenutak za preuzimanje većih rizika po bilanse preduzeća. Takođe, najveći broj ispitanika smatra da se trošak kapitala (61%) neće menjati kao i da će stope poreza na dobit (91%) i PDV-a (100%) ostati iste. Istraživanje je pokazalo i da 55% ispitanika očekuje smanjenje stope nezaposlenosti u narednom periodu, a isto toliko je i izrazilo bojazan odnosno očekuje povećanje troškova radne snage.

Ispitanici iz centralne Evrope istakli su manjak kvalifikovane radne snage (53%) kao jedan od glavnih rizika s kojima se suočavaju. Njihove kolege iz Srbije su nedostatak radne snage stavili tek na sedmo mesto, a istakli su kao glavne faktore koji predstavljaju značajan rizik za poslovanje preduzeća pritisak tržišta za smanjenje cena, insolventnost i povećanje troškova poslovanja, uprkos pozitivnim privrednim izgledima.

Kao ključne zadatke u narednom periodu ističu rast prihoda kroz organski rast, restrukturiranje, smanjenje direktnih troškova, kao i ulaganje u istraživanje i razvoj.

Većina anketiranih finansijskih direktora (61%) planira da poveća nivo zaduženosti kako bi mogli da prošire svoje poslovanje na druga tržišta i uvedu nove proizvode i usluge, dok 9% ispitanika planira da smanji svoje stanje zaduženosti.

Optimizam se vidi i kod 54% ispitanika koji smatraju da će se sposobnost preduzeća da servisiraju svoj dug poboljšati u naredne tri godine, 33% smatra da se ništa neće promeniti u tom smislu u narednom periodu, a 12% veruje da će ta sposobnost opasti.

Novina u ovogodišnjem istraživanju je ispitivanje u kojoj meri savremene informacione tehnologije utiču na funkciju finansija. Više od 60% finansijskih direktora navodi kako je zbog digitalizacije njihovih kompanija potreba za promenama u finansijskoj funkciji visoka. Najveći broj ( 48%) srpskih finansijskih direktora smatra da je njihova finansijska funkcija kompanije dobro ili vrlo dobro pripremljena, dok 42% smatra da su srednje pripremljeni. Kao najveće prioritete digitalizacije finansijske funkcije, finansijski direktori su odabrali automatizaciju unošenja obrade podataka (64%) i automatizaciju i personalizaciju izveštavanja rukovodstva (58%).

Pročitajte i ovo...