Home VestiEkonomija Sicilija preko „alijanse“ sa Srbijom

Sicilija preko „alijanse“ sa Srbijom

by bifadmin

Sicilija je jedna od najbitnijih regija u Italiji sa svojim privrednim, turističkim, kulturnim i istoriskim potencijalom. Međutim, kada razgovaram sa ljudima u Evropi i šire, kod mnogih prva asocijacija na Siciliju je Cosa Nostra što je daleko od istine, kaže Sergio Russello, direktor kompanije Team Service, koji je boravio u Beogradu sa nekoliko svojih kolega privrednika sa Sicilije.

Razlog dolaska u Beograd je formiranje inicijativnog odbora sa partnerima iz Srbije u cilju osnivanja „Alijanse Sicilija-Srbija“, koja bi imala zadatak da okupi zainteresovane, pre svega, privrednike iz Srbije i Sicilije. Privredne delatnosti na koje bi se fokusirala aktivnost u prvom periodu su poljoprivreda, turizam, ekologija, transfer znanja i tehnologija. U okviru „alijanse“ planirano je otvaranje izložbeno-prodajnog prostora u Beogradu a kasnije i u Palermu gde bi se promovisali određeni proizvodi i usluge kako sa sicilijanske tako i sa srpske strane, kaže Sergio Russello.

Sicilija je regija sa značajnim udelom u italijanskoj privredi sa akcentom na poljoprivredi i turizmu i upravo u tim oblastima vidi se saradnja sa Srbijom. Sicilija može ponuditi inovacije i saradnju u oblasti organske hrane, uzgoju i preradi voća, povrća, žitarica i drugih kultura, ponuditi svoju široku lepezu , sireva, maslinovog ulja, vina,razne hrane. Planirana je saradnja privrednika i na nastupu na trćim tržištima, pre svega Ruskom.Turistička ponuda Sicilije sa bogatmi raznovrsnim sadržajem postaje sve atraktivnija destinacija za mnoge turiste a u poslednje vreme i za gosti iz Srbije. Za Sicilijance uz određenu promociju mogu biti interesantne tokom cele godine srpske banje koje pružaju usluge pre svega u zdravstvenom turizmu. Kasnije, a možda i uporedo razvijala bi se saradnja na polju kulturu između Sicilije i Srbije, ističe gospodin Russelo.

Pročitajte i ovo...