Home VestiEkonomija Evropski investicioni fond i Erste Grupa potpisali sporazum vredan 50 miliona EUR u cilju finansiranja socijalnih preduzeća u Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj

Evropski investicioni fond i Erste Grupa potpisali sporazum vredan 50 miliona EUR u cilju finansiranja socijalnih preduzeća u Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj

by bifadmin

Sporazum je potpisan u okviru Programa EU za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI). Svih sedam banaka članica Erste Grupe od sada mogu da socijalnim preduzećima i neprofitnim organizacijama odobravaju kredite po smanjenoj kamatnoj stopi i uz minimalne instrumente obezbeđenja. To stvara priliku za najmanje 500 socijalnih preduzeća i neprofitnih organizacija tokom narednih pet godina.

Evropski investicioni fond (EIF) i svih sedam banaka članica Erste Grupe potpisali su Sporazum o obezbeđivanju garancija za socijalno preduzetništvo čiji je cilj finansiranje socijalnih organizacija u sklopu Programa EU za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI). Ovaj novi sporazum o finansiranju omogućen je od strane Evropskog fonda za strateške investicije (EFSI) u okviru Investicionog plana za Evropu.
Ovaj novi sporazum o garancijama omogućava mreži lokalnih banaka Erste Grupe da obezbede ukupno 50 miliona EUR kredita za više od 500 socijalnih preduzeća i neprofitnih organizacija tokom narednih pet godina u Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Socijalni preduzetnici i neprofitne organizacije moći će da dobiju kredite po smanjenoj kamatnoj stopi i uz manje zahteve u pogledu sredstava obezbeđenja u sklopu ovog programa koji podržava EU. Grupa će obezbediti finansiranje socijalnim preduzećima, sa akcentom na inovativnim, društveno- orijentisanim organizacijama koje deluju u obrazovanju, zdravstvu i sektoru socijalnih usluga ili zapošljavaju marginalizovane ili osetljive grupe.

U okviru programa socijalnog bankarstva „Korak po korak“ koji Erste Banka u Srbiji realizuje od 2016. godine do sada je u Srbiji podržan rast i razvoj 65 startap firmi i socijalnih preduzeća, a odobren je i prvi kredit neprofitnoj organizaciji a koja će pomoću njega multiplikovati pozitivan uticaj na zajednicu i društvo u celini. Kroz program je plasirano 500.000 evra sredstava i stvorena su 72 radna mesta. Cilj programa je da pomogne razvoj startapa i socijalnog preduzetništva u sferama od značaja za razvoj lokalnih zajednica. Svi zainteresovani mogu videti više informacija na sajtu www.korakpokorak.rs.

Generalni direktor Erste Grupe, Andreas Trajhl (Andreas Treichl), izjavio je da je za budući prosperitet regiona CIE od presudne važnosti postizanje inkluzivnog rasta i održivog razvoja. „Društvene organizacije otvaraju neka od najvažnijih pitanja za naše društvo, transformišu živote i donose pozitivne promene. Naša uloga je da obezbedimo njihove finansijske potrebe kako bismo uvećali njihov uticaj u budućnosti. Pozdravljamo angažman EU u pružanju podrške preduzetnicima, pošto uz pomoć instrumenata poput garancijskog programa EaSI od sada možemo da dopremo do većeg broja socijalnih organizacija nudeći prilike za finansiranje i izgradnju kapaciteta“.

Garancijski program EaSI pokrenut je u junu 2015. godine i finansira ga Evropska komisija i njime upravlja Evropski investicioni fond. Socijalna preduzeća koja žele da se prijave za kredit u okviru EaSI mogu da se obrate ekspozituri Erste Bank Grupe u jednoj od sedam zemalja.

EIF ne pruža direktnu finansijsku podršku preduzećima, već ovaj instrument realizuje preko lokalnih finansijskih posrednika poput institucija koje se bave mikrofinansiranjem, socijalnim finansiranjem i garancijskih institucija, kao i banaka koje posluju širom 28 država članica EU i drugih zemalja koje učestvuju u programu EaSI. Posrednici sarađuju direktno sa zainteresovanim stranama na pružanju podrške u okviru programa EaSI.

O Programu za zapošljavanje i socijalne inovacije

Cilj Programa Evropske komisije za zapošljavanje i socijalne inovacije („EaSI”) jeste da podrži ostvarivanje cilja EU u pogledu visokog nivoa zaposlenosti, adekvatne socijalne zaštite, borbe protiv društvene isključenosti i siromaštva i unapređenja uslova rada. U okviru osnovne delatnosti programa EaSI koja se sastoji iz mikrofinansiranja i socijalnog preduzetništva, pruža se podrška finansijskim posrednicima koji nude mikro kredite preduzetnicima ili finansiranje socijalnim preduzećima.

Cilj je da se poveća pristup mikrofinansiranju, koje uključuje mikro kredite odnosno kredite do 25.000 EUR, naročito za ugrožena lica i mikro preduzeća. Pored toga, Evropska komisija po prvi put podržava socijalna preduzeća kroz investicije u iznosu do 500.000 EUR. Podrška mikrofinansiranju i socijalnom preduzetništvu trenutno se sprovodi putem garancija u okviru programa EaSI, čime se finansijskim posrednicima omogućava rad sa (potencijalnim) preduzetnicima koji inače ne bi imali pristup finansiranju zbog faktora rizika. Ona se takođe sprovodi kroz „EaSI prozor investicija u izgradnju kapaciteta” u cilju jačanja kapaciteta finansijskih posrednika u oblasti mikrofinansiranja i socijalnog finansiranja prvenstveno kroz investiranje u kapital. Evropska komisija je odabrala EIF za implementaciju garancijskog programa EaSI i EaSI prozora investicija u izgradnju kapaciteta.

Štaviše, Komisija jača društvenu dimenziju EFSI kako za mikrofinansiranje tako i za socijalno preduzetništvo. Opšte uzev, očekuje se da ukupni iznos podrške tim oblastima poraste (sa 193 miliona EUR u okviru programa EaSI) na oko 1 milijardu EUR, čime će se pokrenuti dodatne investicije u vrednosti od oko 3 milijarde EUR.

Pročitajte i ovo...