Home VestiEkonomija Kartice kao obavezan saputnik srpskih turista

Kartice kao obavezan saputnik srpskih turista

by bifadmin

Evropljani uživaju u putovanjima. U proseku se putuje 10 puta godišnje bilo u okvirima svoje zemlje ili u inostranstvu zbog odmora – u tome prednjače Česi i Slovaci koji putuju čak 19 puta godišnje, dok Srbi putuju 8 puta godišnje. Tokom 2017. godine, Srbiju je posetilo 1,5 miliona stranaca koji su uglavnom boravili u Beogradu, u planinskim centrima i banjama. 

Građani Srbije, s druge strane, uglavnom putuju u Grčku, i to 53% njih, kako je pokazalo novo MasterIndex Srbija 2018. istraživanje.

Pored Grčke, Srbi će ove godine putovati u Crnu Goru (24%), Bosnu i Hercegovinu (15%), Nemačku (14%) i Mađarsku (13%). Od tri četvrtine ispitanika koji planiraju da putuju u inostranstvo ove godine, 57% putovaće na odmor, a svaki deseti putuje u poslovne svrhe. Kada putuju u inostranstvo, Srbi sa sobom nose i keš i kartice, a kartice se najčešće koriste kada se plaća šoping (50%), računi u restoranima i kafićima (43%), ali i kada se plaća smeštaj na licu mesta (31%).

Kada putuju u inostranstvo, ljudi se u sve većoj meri oslanjaju na pogodnosti elektronskih plaćanja i gledaju na njih kao na sastavni deo odmora. Kompanija Mastercard predstavila je danas savete za putovanja koji mogu da pomognu putnicima da na svakom koraku svojih putovanja uživaju u sigurnosti i praktičnosti koju donose elektronska plaćanja, počevši od planiranja i rezervacije smeštaja pa sve do boravka na odabranoj destinaciji.

Kada planirate odmor…

Neka vam brojevi telefona budu pri ruci: napravite listu važnih brojeva pre putovanja; Saznajte koje pogodnosti dolaze uz vašu karticu – raspitajte se u svojoj banci da li uz karticu dobijate polisu osiguranja ili neku uslugu povezanu sa odmorom; Osmislite neprocenjivi plan puta i posetite sajt priceless.com kako biste mogli da ostvarite nezaboravna iskustva.

Tokom odmora nikada ne ispuštajte karticu iz vida: kada plaćate karticom u kafiću ili restoranu, tražite od konobara da vam donese čitač ili idite sa njim do kase kako biste platili.

Plaćajte u lokalnoj valuti: kada koristite karticu u inostranstvu, uvek plaćajte u lokalnoj valuti kako biste dobili najbolji kurs.
Kada se vratite nazad u zemlju

Proverite izvode: ne zaboravite da proverite svoje mesečne izvode i prijavite potencijalno sumnjive troškove u roku od 30 dana;

Ostavite komentare: pomozite drugim putnicima time što ćete ocenjivati i ostavljati komentare o mestima koje ste posetili i iskustvima koje ste imali tokom odmora.

Pročitajte i ovo...