Home VestiEkonomija Vrhovni kasacioni sud doneo odluku – Banka ima pravo na naplatu troškova kredita

Vrhovni kasacioni sud doneo odluku – Banka ima pravo na naplatu troškova kredita

by bifadmin

Vrhovni kasacioni sud zauzeo je pravni stav o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita, prema kojem banka ima pravo na naplatu troškova i naknada bankarskih usluga, pod uslovom da precizira koje tačno troškove ima prilikom odobravanja i realizacije kredita.

„Odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da banci plati troškove kredita nije ništavna pod uslovom da je ponuda banke sadržala jasne i nedvosmislene podatke o troškovima kredita“, navodi se u pravnom stavu najvišeg suda koji je usvojen na sednici Građanskog odeljenja VKS 22. maja.

U stavu VKS se dalje navodi da troškovi obrade kredita i puštanja kredita u tečaj, kao i drugi troškovi koje banka obračunava korisniku prilikom odobravanja kredita ili koji su poznati na dan obračuna i koje banka obračunava korisniku u toku realizacije ugovora o kreditu, mogu biti iskazani u procentualnom iznosu i naplaćuju se samo kroz obračun efektivne kamatne stope.

Ovaj stav VKS praktično daje uputstvo sudovima kako da postupaju u konkretnim slučajevima povodom tužbi kojima se osporava naplata posebne naknade za obradu kredita.

Sudovi su u sličnim situacijama donosili odluke kojima su različito presuđivali bilo u korist klijenta ili u korist banke, a čekala se konačna odluka VKS.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...