Home VestiIT i nauka Whatsapp bi mogao postati i dominantna platforma za plaćanje u nerazvijenim zemljama

Whatsapp bi mogao postati i dominantna platforma za plaćanje u nerazvijenim zemljama

by bifadmin

Iako se svuda u svetu za četovanje najviše koristi aplikacija Whatsapp, u Srbiji i njenom okruženju Viber je bez konkurencije – koristi ga tri miliona naših sugrađana, odnosno više od 80 odsto korisnika pametnih telefona. On je međutim na globalnom nivou tek na trećem mestu po učestalosti upotrebe, a na prvom mestu dominantan je Whatsapp, koji radi stabilno i konstantno se trudi da inovira svoju ponudu.

Ova aplikacija na razvijenim tržištima pruža svojim korisnicima uslugu bez greške a u zemljama u razvoju se trudi da im omogući još neke pogodnosti kao što će biti mogućnost vršenja transakcija. Malim kompanijama iz Afrike, Azije i Latinske Amerike ovo bi bila veoma korisna opcija pa je kompanija Fejsbuk, inače vlasnik Whatsappa, počela veoma ozbiljno da razmatra uvođenje mogućnosti plaćanja preko ove aplikacije. Na taj način bi mala i srednja preduzeća dobila mogućnost da se kroz reklamiranje na ovoj mreži bolje pozicioniraju na tržištu, ali i da olakšaju sebi način vršenja transakcija.

Međutim u zemljama u kojima je ova aplikacija popularna za njeno poslovanje su se zainteresovale centralne banke i druge finansijske institucije. U Indiji u kojoj Whatsapp ima 200 miliona korisnika timovi stručnjaka već neko vreme razvijaju opcije za plaćanje, kao i u Africi, gde su, pored toga, ljudi iz Fejsbuka u stalnoj komunikaciji sa zakonodavcima zbog ovog pitanja.

Pročitajte i ovo...