Home VestiEkonomija Ukidaju se carine u trgovini između EU i Japana

Ukidaju se carine u trgovini između EU i Japana

by bifadmin

Evropska unija je potpisala jedan od najvećih ugovora o slobodnoj trgovini na planeti, koji će obuhvatiti trgovanje u vrednosti od gotovo trećine svetskog BDP-a i uticati na 600 miliona ljudi. Ovim ugovorom biće ukinute carine između dve strane. Pretpostavlja se da je on osmišljen kao odgovor na trgovinske probleme koje EU ima sa SAD. Da podsetimo, predsednik Donald Tramp je inicirao uvođenje protekcionističkih mera za više proizvoda iz drugih delova sveta, pa i Unije, što je poksupelo njihov izvoz preko Atlanskog okeana.

Tek potpisanim sporazumom će biti ukinuto 99 odsto uvoznih tarifa na japansku robu u EU, i za sada oko 94 odsto carina na evropski uvoz iz Japana, ali će narednih godina i taj procenat porasti na 99 posto. Trenutna razlika je posledica izuzetaka napravljenih kod neke robe, poput pirinča, kulturološki i politički osetljivog proizvoda koji Japan štiti decenijama.

Evropa inače u Japan najviše izvozi mlečne proizvode dok ova azijska zemlja na Starom kontinentu najviše prodaje svoje automobile. Evropske kompanije trenutno izvoze u Japan robu u vrednosti od 100 milijardi dolara.

Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije, rekao je tim povodom da je postignut dogovor koji odgovara obema stranama, dodajući da Japan i EU time udaraju temelje za novo promišljanje budućnosti slobodne trgovine.

Sličan ugovor pre godinu i po dana trebalo je sa Japanom da potpišu i Sjedinjene Države, međutim Donald Tramp se iznenada povukao iz tih pregovora. Od tada do danas ova zemlja je uvela carine na uvoz brojnih sirovina i proizvoda, uključujući i čelik, koji su u nju dopremale i EU i Japan.

Pročitajte i ovo...