Home VestiEkonomija Madurova taktika podrazumeva i uvođenje nove valute

Madurova taktika podrazumeva i uvođenje nove valute

by bifadmin

Podstaknuta bujajućom hiperinflacijom koja bi mogla ove godine da dostigne milion odsto, Venecuela je juče izdala novu valutu – bolivar soberano koji vredi 100.000 “starih” bolivara. Situacija u zemlji je međutim i dalje očajna: najveći problem su nestašice hrane i lekova, zbog čega Venecuelanci masovno odlaze u okolne zemlje.

Predsednik Nikolas Maduro nada se da će nova novčanica i “revolucionarna formula” za oporavak ekonomije uroditi plodom i bar usporiti propadanje ove lationameričke zemlje, čije uništavanje je pravi podvig ako se ima u vidu da ona ima najveće rezerve nafte na svetu.

Maduro se u svojim naporima da ojača ekonomiju ne oslanja samo na rebrendiranu zvaničnu valutu, već i na nove tehnologije pa je tako najavio da će petro, kriptovaluta koja ima potporu u naftnim rezervama, biti korišćena kao regularno sredstvo plaćanja u ovoj zemlji. Naime, državna naftna kompanija PDVSA će koristiti petro kao zvaničnu računovodstvenu jedinicu a pored toga vlada će uvesti novi platni sistem i sistem cena za robe i usluge koji su vezani za ovu kriptovalutu.

Međutim ekonomisti su skeptični prema svim ovim “revolucionarnim” idejama. Oni tvrde da će se na novim novčanicama samo smanjiti broj nula, ali da to suštinski neće rešiti problem. A problem je taj što je ekonomija razorena a narod osiromašen. Prema najnovijim podacima, skoro 90 odsto Venecuelanaca živi u siromaštvu a više od 60 odsto nema dovoljno prihoda ni da se prehrani.

Venecuela je zato dobar primer šta se svakoj zemlji može desiti kada je vode nestručni ljudi. Nikolas Maduro je naime bio vozač autobusa dok nije počeo da se bavi politikom. Potom je brzo napredovao do mesta ministra inostranih poslova ali i potpredsednika zemlje, a kada je 2013. preminuo predsednik Ugo Čavez zauzeo je njegovo mesto. Upravo od tada je Venecuela na silaznoj putanji. Ekonomija ove zemlje se za tih pet godina njegove vlasti bukvalno prepolovila. Osim hrane i lekova, u Venecueli često nestaje i struja, pa čak i snabdevanje vodom nije redovno u svim delovima zemlje. Zato je preko dva miliona Venecuelanaca emigriralo u okolne zemlje, a veliki broj njih i dalje to pokušava da učini.

Pročitajte i ovo...