Home VestiEkonomija RTB-u najbliži kineski gigant

RTB-u najbliži kineski gigant

by bifadmin

Ponude za strateško partnerstvo s Rudarsko-topioničarskim basenom (RTB) Bor dostavili su kineska kompanija „Zi jin“, kiparski „U gold“ iza kojeg stoji ruski kapital, i kanadsko-finski investicioni fond „Čempion“, pišu danas „Večernje novosti“.

Rok za dostavljanje ponuda na tenderu za RTB istekao je pre dva dana, a Ministarstvo privrede je saopštilo da su se prijavile tri kompanije iz Kine, Rusije i Kanade, ali nije navelo koje su to kompanije.

Tenderom je predvidjeno da strateški partner RTB-a za udeo u vlasništu te kompanije mora da investira najmanje 350 miliona dolara, uveća proizvodnju tri-četiri puta za četiri-pet godina i da zadrži svih 5.000 zaposlenih.

Tendersku dokumentaciju otkupilo je sedam kompanija, a kako pišu „Novosti“, kineski „Zi jin“, koji je važio za jednog od najozbiljnijih igrača za strateško partnerstvo sa RTB-om, ako uspe da to i ostvari, dobio bi priliku da se pozicionira na evropskom tržištu.

List navodi da se o kiparskom „U goldu“ malo zna, a pominje se da ta firma ima rudnike uglja u Ukrajini, ali i da su vlasnici nekih od najpoznatijih hotela u Crnoj Gori.

Kanadsko-finski investicioni fond „Čempion“ bavi se ulaganjima u rudarstvu i nekoliko puta je pokazivao interesovanje za strateško partnerstvo sa RTB-om, pišu „Novosti“.

Izvor: Beta, Novosti

Pročitajte i ovo...