Home VestiEkonomija Vrednost lizing investicija malih i srednjih preduzeća u prvom polugođu iznosi 197 miliona evra

Vrednost lizing investicija malih i srednjih preduzeća u prvom polugođu iznosi 197 miliona evra

by bifadmin

Vrednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga u drugom kvartalu 2018. godine porasla je za 11,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, pokazali su izveštaji Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS). U prvih šest meseci ove godine vrednost novozaključenih ugovora dostigla je 197 miliona evra, što je 20 miliona evra više u odnosu na isti period 2017. godine.

Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije, objašnjava da rast lizing ugovora ukazuje na potrebu malih i srednjih preduzeća (MSP), kao najčešćih korisnika lizinga, da investiraju u poslovanje: „Porast vrednosti novozaključenih lizing ugovora ukazuje na pojačanu privrednu aktivnost u državi, koja se odražava na potrebu privrednika da unapređuju svoje proizvode i usluge kako bi pratili zahteve tržišta. Imajući u vidu da, prema podacima Ministarstva finansija, mikro, mala i srednja preduzeća učestvuju sa 56 procenata u bruto društvenom proizvodu Republike Srbije, jasno je koliko je njihov razvoj važan za dalji ekonomski napredak države.”

Segment mikro, malih i srednjih preduzeća čini 99 procenata prema broju kompanija u Republici Srbiji. Zbog toga Milenković napominje da je važno podržavati razvoj ovih kompanija što je predviđeno i Strategijom za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti za period od 2015. do 2020. godine.

„Vlasnici malih i srednjih preduzeća zapošljavaju dve trećine radnika u Srbiji i u cilju njihovog daljeg razvoja, važno je obezbediti im atraktivne načine finansiranja investicija. Ovakva preduzeća se često oslanjaju na interne izvore kapitala, kao što su rezerve nastale iz prethodnih godina poslovanja. Lizing kompanije podržavaju upravo investicije za dalje proširenje proizvodnje”, objašnjava Milenković.

U drugom kvartalu 2018. godine finansijski lizing je finansirao putnička vozila u iznosu od 82 miliona evra, komercijalna i teretna vozila u iznosu od 69 miliona evra, dok je u segmentu mašina i opreme vrednost novozaključenih ugovora iznosila 44 miliona evra. Kao najveći korisnici lizinga izdvojile su se kompanije koje se bave saobraćajem i informisanjem, sa finansiranjem od 42 miliona evra.

„Radi daljeg razvoja i pružanja šire palete usluga, očekujemo i usvajanje izmena i dopuna Zakona o finansijskom lizingu, koji bi takođe bolje uredio i pravna i proceduralna pitanja”, dodatno je naglasio Boris Stević, predsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Pročitajte i ovo...