Home VestiEkonomija Britanska funta je valuta za trgovanje u narednim mesecima

Britanska funta je valuta za trgovanje u narednim mesecima

by bifadmin

Dan kada će Velika Britanija napustiti EU je sve bliži, a mnoga pitanja o saradnji nakon Brexita još su nerešena. Zbog nesigurnosti po pitanju ekonomske situacije u Britaniji u idućim godinama, investitori na finansijskim tržištima burno reaguju na svaku novu vest o pregovorima vezanim za Brexit. Na svaki komentar uključenih političara koji ide u prilog kakvom-takvom dogovoru investitori na finansijskim tržištima masovno kupuju britansku funtu, dok na svaku vest o zastoju u pregovorima, funta naglo oslabi zbog masovne rasprodaje.

Poslednji veliki pad funte na Forex tržištu dogodio se u petak. Funta je nakon dve nedelje jačanja naglo oslabila gotovo 2%, a razlog je bio komentar premijerke Mej da još uvek treba rešiti dve važne stavke – granicu između Irske i Severne Irske i ekonomsku saradnju. Britanci ne žele nikakve granične prelaze prema Irskoj, dok EU pristaje na to samo pod uslovom da se uvede kontrola kretanja između Severne Irske i ostatka Britanije. Kada je u pitanju ekonomska saradnja, EU želi da Britanci poštuju sva EU pravila ukoliko ne žele uvođenje carina, dok Britanci smatraju da bi to značilo da zapravo nisu napustili Uniju, i da bi to bilo nepošteno prema odluci građana o napuštanju EU.

Iako čak ni u slučaju Brexita bez dogovora neće doći do urušavanja britanske ekonomije, finansijska tržišta uvek pretjeruju u kratkom roku, pa bi britanska funta mogla dodatno da oslabi u takvom scenariju. Kurs EUR/GBP u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Markets-a iznosi 0,8970, što je samo 3% ispod najvećeg nivoa evra i najslabijeg nivoa funte u poslednjih 10 godina. Ako ne dođe ni do kakvog dogovora, funta bi mogla dodatno da oslabi više od 5% i barem na kratko da dođe vrlo blizu najslabijeg nivoa u odnosu na evro u istoriji.

Ako, pak, dođe do nekakvog dogovora, britanska valuta bi mogla sa sadašnjeg potcenjenog nivoa značajno da ojača, možda čak i više od 10% u samo nekoliko meseci. Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je ovo izgledniji scenario, jer i Velika Britanija i EU imaju više koristi nego štete od dogovora o saradnji.

U narednim mesecima će biti još nekoliko važnih događaja vezanih uz pregovore, stoga će se kurs funte i na dnevnoj bazi kretati u nadprosečno velikim amplitudama. Prvi važan događaj biće EU samit koji se održava 18. i 19. otkobra. Međutim, obzirom na tvrde stavove obe strane, EU je za svaki slučaj ostavila prostor za još jedan vanredni samit u novembru. U januaru ili februaru 2019. britanski parlament mora da odobri dogovor o Brexitu, kakav god on bio. To bi zapravo mogao biti dan odluke za funtu, jer čak ni članovi stranke premijerke Mej ne podržavaju mnoge njene predloge, pa je upitno hoće li ih podržati u parlamentu.

Dogovor do 29. marta 2019. (dana izlaska VB iz EU) mora biti odobren i od strane Evropskog parlamenta i većine zemalja članica EU, no tu se ne očekuju veći problemi.

Budući da je funta trenutno objektivno slaba i obe strane aktivno rade na dogovoru, funta bi za 6-12 meseci trebalo biti jača nego što je sada. U slučaju dogovora, osim funte rasla bi i vrednost britanskih akcija, kao i vrednost evra u odnosu na američki dolar, švajcarski franak i sl. U manje izglednom scenariju (No deal Brexit), funta bi dodatno oslabila, dok bi verovatno došlo do jačanja švajcarskog franka i rasta cene zlata, tradicionalnih utočišta u nesigurnim vremenima.

Pročitajte i ovo...