Home VestiEkonomija Frejzer institut: Srbija ispod proseka po ekonomskim slobodama

Frejzer institut: Srbija ispod proseka po ekonomskim slobodama

by bifadmin

Srbija je po ekonomskim slobodama u donjoj polovini svetske lestvice, a od država Zapadnog Balkana od nje je lošije rangirana samo BiH, pokazuje izveštaj kanadskog Frejzer instituta (Fraser Institute). Naša zemlja se naime nalazi na 84. mestu od ukupno 162 zemlje, između Belizea i Tajlanda, a tri mesta iznad Rusije.

Od država Zapadnog Balkana najlošije je pozicionirana Bosna i Hercegovina koja je na 98. mestu, između Zambije i Gane, a najbolja je Albanija na 34. mestu. Makedonija je na 68, a Crna Gora na 72 mestu.

Od zemalja regiona koje su članice EU najbolje je plasirana Rumunija koja je na 20 mestu, potom Bugarska na 46, Slovenija je na 71, a Hrvatska na 75. mestu.

Najlošije plasirana članica EU na 108. mestu je Grčka koja je po ekonomskim slobodama na nivou s Kinom i Svazilendom koje su takođe u trećem kvartilu. U četvrtom kvartilu od evropskih zemalja su Belorusija na 123. mestu i Ukrajina na 134. mestu.

Najbolje planisrane zemlje su Hong Kong, Singapur, Novi Zeland, Švajcarska, Irska, SAD, Gruzija, Mauricijus, Velika Britanija, i Australija i Kanada koje dele 10. mesto.

Najmanje ekonomskih sloboda ima u Venecuzeli, Libiji, Argentini, Alžiru i Siriji.

U izveštaju za 2016. godinu, Srbija se u odnosu na godinu dana ranije popela za pet mesta. U izveštaju za 2010. je bila na 98, a za 2005. na 110 mestu.

Srbija je nalošiju ocenu dobila za pravni sistem i imovinska prava 4,95 (10 je najviša ocena), a najvišu u oblasti finansijske stabilnosti 8,15. U oblasti slobode međunarodne trgovine je ocenjena sa 7,6, a u propisima 7,15.

Mada je po finansijskoj stabilnosti dobila najvišu ocenu, gledano pojedinačno po oblastima u toj oblasti je Srbija rangirana najlošije nalazi se 97. mestu. Najviši plasman ima u oblasti slobode međunarodne trgovine (59. mesto).

Frejzer institut navodi da zemlje sa većim ekonomskim slobodama u proseku imaju značajno veće prihode po glavi stanovnika. Tako je za zemlje prvog kvartila prosečan BDP po stanovniku 40.376 dolara, za zemlje drugog kvartila 18.510, a za zemlje trećeg kvartila, gde je Srbija, 11.465 dolara godišnje. U zemljama četvrtog kvartila prosečan BDP po stanovniku je 5.649 dolara.

Takođe, postoji korelacija između očekivane dužine života i ekonomskih sloboda. Za ekonomski naslobodnije zemlje očekivana dužina života je 79,45 godina, za drugu grupu 73,47, za treću 70,76, a za zemlje s najmanjim ekonomskim slobodama 64,4 godine.

 

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...