Home VestiEkonomija Ko planira kućni budžet?

Ko planira kućni budžet?

by bifadmin

Koliko novca mesečno odlazi na hranu i piće, kao i šta je sve potrebno od garderobe, koliko se često kupuje i koliko to košta, prema anketi koja je sprovedena na finansijskom portalu Kamatica, u porodicama u Srbiji o tome brigu vode žene.

Rezultati ankete u kojoj je učestvovalo 1000 ispitanika, pokazuju da briga o domaćinstvu kao i o članovima porodice tradicionalno pripada ženama. Pa tako kupovina namirnica je posao koji obavlja dvostruko više žena u odnosu na muškarce, dok je kod izbora garderobe ta razlika još veća, više nego trostruko u korist žena, dok su muškarci zaduženi za plaćanje mesečnih računa i mobilnih telefona, pokazuje istraživanje.

Prema rezultatima ankete ispostavilo se da su u većem broju slučajeva muškarci ti koji su zaduženi za izbor destinacije koju će porodica posetiti za vreme godišnjeg odmora. Ipak, u ovom segmentu planiranja kućnog budžeta rezultat je bio veoma „tesan“, pa je tako ispalo da na uzorku od 1.000 ljudi, putovanja bira 502 muškarca naspram 498 žena.

Kod plaćanja mesečnih komunalija kao i računa za mobilni telefon razlika takođe nije značajna, pa tako račune plaća 559 muškaraca naspram 441 žene, dok račun za korišćenje mobilnog telefona plati 563 muškarca i 437 žena.

A kako platiti sve račune, kupiti sve što je potrebno za jedan mesec, i još nešto novca ostaviti „sa strane“ je posebna priča. Da bi se sve to postiglo „upravljanje kućnim budžetom“ postalo je neophodna veština. Ekonomisti uglavnom tvrde da kada je u pitanju budžet nije baš sve u tome koliko novca mesečno imate, već šta sa njim radite. Osnovni zadatak je isplanirati sve troškove, tako da potrošimo manje nego što zaradimo.

Kako bi „upravljanje kućnim budžetom“ bilo uspešno prvo je potrebno na papiru, ili excel tabeli tačno upisati prihode i rashode. Svi znaju koliko se mesečno zaradi u njihovoj porodici, ali na šta sve tačno novac odlazi retko kada može da se utvrdi sa sigurnošću. U tome bi moglo da pomogne čuvanje svih računa tokom mesec dana kako bi se na kraju svakog meseca znalo koliko i gde je potrošeno najviše novca, savetuju iz Kamatice.

Važno je napraviti dobar izbor od ponuda koje mogu rasteretiti troškove, i ujedno olakšati planiranje budžeta, posebno u ovom delu godine kada su porodice izložene većim izadcima poput polaska dece u školu, plaćanja rata za letovanje, ili pak pripremanja za grejnu sezonu. Jedno od takvih rešenja može biti dodatni NEO ugovor za korisnike Vip mobile-a, za koji se pretplata ne plaća čak prvih šest meseci, što je dobra prilika za značajnu uštedu, ukoliko se u porodici koristi više od jednog mobilnog uređaja.
Sve ovo vodi zaključku da osim zapisivanja troškova, „ključ“ dobrog vođenja kućnog budžeta moglo bi da bude i izbalansirana i planirana potrošnja.

Možda se plan za kućni budžet ne ispuni svakog meseca, ali kao i sve, tako se i upravljanje novcem zapravo uči. Prema anketi koja je sponzorisana od strane Vip mobile u porodicama u našoj zemlji 56 procenata žena vodi računa o troškovima u kući, naspram 44 odsto muškaraca, pa na osnovu toga možemo zaključiti da planiranje porodičnih troškova ipak ide bolje ženama.

Izvor: Kamatica

Pročitajte i ovo...