Home VestiEkonomija Trgovinski rat iznedrio novo savezništvo – Rusije i Kine

Trgovinski rat iznedrio novo savezništvo – Rusije i Kine

by bifadmin

Kinesko-američki trgovinski rat odraziće se negativno na stanje ekonomija koje su u sukobu, ali će nekim drugim igračima na međunarodnom tržištu pružiti i novu šansu za razvoj. Naime, paralelno sa poskupljenjem izvoza i uvoza između ove dve zemlje, došlo je i do unapređenja odnosa između Rusije i Kine. Kineski predsednik trenutno boravi u Rusiji na jednom ekonomskom forumu, sa ciljem da, zajedno sa ruskim liderom, učvrsti ekonomske i političke veze između ove dve države.

Poslovni ljudi još brže od političara pronalaze zajednički jezik pa su tako, dok su se njihove vlasti sastajale, rukovodioci moćnih ruskih i kineskih preduzeća već stigli da razmotre učestvovanje u 73 zajednička investiciona projekta ukupne vrednosti preko 100 milijardi dolara.

Ovi projekti bi trebalo da se sprovode preko Rusko-kineskog poslovnog savetodavnog odbora i Rusko-kineskog investicionog fonda. Do sada su ova tela finansirala sedam projekata u vrednosti od 4,6 milijardi dolara, ali se u narednom periodu očekuje intenziviranje ove saradnje, odnosno daljeg investiranja, i to u mnogo većem obimu nego što se ranije moglo pretpostaviti.

Pročitajte i ovo...