Home VestiEkonomija Ilon Mask odlazi sa mesta predsednika UO Tesle, ali ipak ostaje direktor ove kompanije

Ilon Mask odlazi sa mesta predsednika UO Tesle, ali ipak ostaje direktor ove kompanije

by bifadmin

Cele prošle nedelje mediji su više nego što je to uobičajeno pisali o Ilonu Masku, a javnost se veoma polarizovala po pitanju etičnosti njegovog poslovanja. I dan danas mnogi raspravljaju da li je poznati biznismen obmanjivao javnost i investitore ili ne.

Američka Komisija za hartije od vrednosti i berzu je u četvrtak pokušala da stavi tačku na ove diskusije optužujući predsednika najpoznatijeg proizvođača električnih vozila na svetu da je tvitom o povlačenju kompanije Tesla s berze investitore doveo u zabludu.

Mask je u međuvremenu postigao sporazum sa Komisijom prema kojem će u narednih 45 dana napustiti mesto predsednika upravnog odbora kompanije ali će ostati njen generalni direktor. Mask i Tesla će takođe finansijskom regulatoru platiti 20 miliona dolara zbog navodnog pokušaja prevare.

Da podsetimo, on je u avgustu ove godine na Tviteru napisao da razmišlja o delistiranju deonica s berze, da za to već ima obezbeđena sredstva kao i da će biti ponuđeno 420 dolara po akciji. To saopštenje je uzdrmalo tržište – cena akcije je nakon njegovog saopštenja nakratko skočila, a potom pala.

Zbog svega navedenog Mask, koji se nije izjasnio kao kriv ali nije dokazano ni da je nevin u ovom slučaju, će sada morati da imenuje dva nezavisna direktora u upravni odbor, a jedan od njih će preuzeti predsedavanje. Takođe će morati pred svaku značajnu objavu na društvenim mrežama da se konsultuje sa PR odeljenjem. Cilj ovih mera je, između ostalog, i vršenje boljeg nadzora nad kontroverznim biznismenom, tj. prevencija neke buduće ovakve štete.

Međutim, čak ni prašina koja se u javnosti digla oko ovog skandala nije uspela mnogo da obori vrednost Teslinih akcija. Naime, one jesu pale u petak za 14 odsto, ali su rano jutros, posle saopštenja da su Mask i Komisija postigli dogovor, opet porasle za 15 odsto.

Pročitajte i ovo...