Home VestiEkonomija Koji će događaji biti u fokusu investitora ove nedelje?

Koji će događaji biti u fokusu investitora ove nedelje?

by bifadmin

Osim nepredviđenih događaja koji se mogu pojaviti u bilo kom trenutku i uzrokovati paniku i euforiju na finansijskim tržištima, na raspoloženje investitora i špekulanata utieču i unapred najavljene objave vezane uz monetarnu politiku i statističke podatke o ekonomskoj aktivnosti. Raspored tih objava moguće je pratiti na ekonomskom kalendaru brokerskih kuća kao što je Admiral Markets.

Odluka o kamatnim stopama britanske centralne banke

Čelnici britanske centralne banke u četvrtak u 13:00 po srednjoevropskom vremenu odlučuju o visini referentnih kamatnih stopa, a u 13:30 će guverner Mark Karni obrazložiti donesenu odluku i najaviti planove za budućnost. Budući da je u avgustu referentna kamatna stopa dignuta s 0,50% na 0,75%, a stav banke je da bi kamatne stope trebalo dizati jednom do dva puta godišnje, ne očekuje se da će u četvrtak doći do novog podizanja. Ali, ako Karni izrazi zabrinutost po pitanju stope inflacije koja je viša od očekivane ili iz nekih drugih razloga nasluti da bi kamatne stope trebalo da rastu bržim tempom, investitori bi mogli da počnu sa masovnom kupovinom britanske funte i dovesti do njenog jačanja. Analitičari Admiral Markets-a smatraju da će do toga pre ili kasnije doći, budući da većina ekonomskih podataka ukazuje da je situacija u britanskoj ekonomiji bolja nego u ostatku Evrope.

Odluka o kamatnim stopama japanske centralne banke

Budući da je stopa inflacije u Japanu i dalje osetno niža nego u ostalim razvijenim zemljama, verovatno neće doći do podizanja kamatnih stopa. Naime, po poslednjim podacima, stopa inflacije je 1,2% godišnje, a centralna banka bi htela da postigne 2%, što bi trebalo da dovede do bržeg rasta. Referentna kamatna stopa bi i dalje trebalo da ostane na -0,10%, a u situaciji u kojoj kamatne stope u SAD rastu, to će dovoditi do prebacivanja kapitala u dolar i jačanja te valute u odnosu na japanski jen. No, ako dođe do preteranog slabljena jena, verovatno će ponovo doći do reakcije Donalda Trampa, koji će početi Japan da optužuje za nepoštenu trgovinsku praksu (jer slabiji jen znači jeftiniji izvoz iz Japana).

Podaci o situaciji s američkog tržišta rada

U petak u 14:30 po našem vremenu Amerikanci objavljuju podatke o broju novootvorenih radnih mesta i stopi nezaposlenosti u oktobru. Očekuje se 190.000 novih radnih mesta i stopa nezaposlenosti od 3,8%. Ako službeni podaci budu bolji od očekivanja, vrednost američkih akcija bi mogla da poraste, a dolar da ojača. Ako se ispostavi da se situacija počela pogoršavati verovatno će doći do nastavka pada vrednosti akcija koje je počelo od početka mjeseca. U tom scenariju bi takođe došlo do slabljenja dolara, jer bi investitori na Forex tržištu zaključili da će Federalne rezerve usporiti tempo dizanja kamatnih stopa.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da se nakon više od 9 godina kontinuiranog poboljšavanja situacije na tržištu rada bliži trenutak preokreta, koji će verovatno dovesti do iduće recesije. U recesijama tradicionalno vrednost akcija i berzanskih indeksa pada, a raste cena zlata. Kada su u pitanju valute, u lošim vremenima jačaju švajcarski franak i japanski jen, dok npr. evro slabi.

Pročitajte i ovo...