Home VestiEkonomija Poslovanje Atlantic Grupe na tržištu Srbije u prvih devet meseci 2018. poraslo za 5,6 odsto

Poslovanje Atlantic Grupe na tržištu Srbije u prvih devet meseci 2018. poraslo za 5,6 odsto

by bifadmin

Atlantic Grupa je u prvih devet meseci 2018. ostvarila ukupni prihod od 518 milliona evra pri čemu su prihodi od prodaje u odnosu na isti period prethodne godine organski rasli 3,7 odsto dok je blagi nominalni pad prihoda od prodaje od 0,5% rezultat prošlogodišnje prodaje proizvodnje sportske prehrane belgijskom partneru i izostanka s tim povezanih prihoda od uslužne proizvodnje. Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 70 milliona evra i veća je za 18,9%, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa porasla čak 34,4% na 42.3 miliona evra.

Među najuspešnijim proizvodima posebno se ističe Argeta, koja se, nakon uspešnog pokretanja proizvodnje u SAD prošle godine, u ovoj godini pozicionirala kao mesni namaz broj jedan u Evropi. Redizajnirana Cockta je ostvarila zavidne prodajne rezultate, s ukupnim rastom u HoReCa segmentu od čak 47 odsto. U nastavku strategije dezinvestiranja manjih poslovnih operacija u julu je sa renomiranom kompanijom Magdis iz Zagreba potpisan ugovor o kupoprodaji društva Neva, koje okuplja poznate kozmetičke brendove Melem, Plidenta i Rosal.

U Srbiji i Hrvatskoj najveći rast

Na ukupan rast prihoda od prodaje Atlantic Grupe u prvih devet meseci 2018. najviše su uticala Strateška poslovna područja: Delikatesni namazi s rastom od 10,2 odsto, Pića s rastom od 7,0 i Kafa s rastom od 4,3 odsto. Kafa se takođe s 21 odsto učešća i 108,9 milliona evra prihoda od prodaje ističe kao najveća pojedinačna kategorija u ukupnim prihodima. Pod uticajem jačanja portfolija i optimizacije organizacije najznačajniji rast u distributivnom poslovanju ostvarila su tržišta Hrvatske s rastom od 9,6 odsto i Srbije s rastom od 5,6 odsto, a slede Slovenija koja je rasla 5,5 odsto i BiH s rastom od 4 odsto.

U ukupnoj prodaji sopstveni brendovi čine 68,9 odsto, brendovi principala u distribuciji 23,0 odsto, apotekarski lanac Farmacia sa 7,9 odsto i proizvodnja privatnih robnih marki za treće strane 0,2 odsto.

Pročitajte i ovo...