Home VestiEkonomija Zadruga u Zaplanju se sama stara o otkupnoj ceni proizvoda

Zadruga u Zaplanju se sama stara o otkupnoj ceni proizvoda

by bifadmin

Proizvođači lekovitog bilja sa područja opštine Gadžin Han okupljeni u zadruzi „Zaplanjski zasad“ počeće uskoro u zadružnom pogonu da proizvode eterično ulje iz lekovitog bilja, a to će im, kako navode, doneti još bolju zaradu i povećanje broja zadrugara.

Proizvodnja lekovitog bilja, poput nevena, belog sleza, kamilice, bosiljka i matičnjaka, sve je popularnija na području pomenute opštine, o čemu govori podatak da je lekovito bilje prošle godine uzgajalo 25 kooperanata zadruge „Zaplanjski zasad“, a ove godine njih 73.

Prema rečima meštana, interesovanje je sve veće zbog „solidne zarade“, ali i zbog toga što „ne moraju da brinu o otkupnoj ceni i otkupu, pošto o tome brine njihova zadruga“.

Direktor „Zaplanjskog zasada“ Zoran Ilić rekao je da se ta zadruga razlikuje od svih ostalih zadruga u našoj zemlji po tome što ima takozvanu „zatvorenu“ proizvodnju i otkup.

„Domaćinstva se za sadnju lekovitog bilja prijavljuju tokom zime, najkasnije do januara, a zadruga nabavlja sertifikovano seme i ugovara otkup u odnosu na veličinu parcela koje su prijavljene“, rekao je Ilić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, pogodnost za zadrugare predstavlja to što u startu znaju minimalnu otkupnu cenu bilja koje proizvedu i to što mogu da otplate seme nakon prodaje lekovitog bilja.

Ilić je rekao da pogodnost predstavlja i to što za obradu zemljišta mogu da koriste poljoprivrednu mehanizaciju kojom zadruga raspolaže.

Ova zadruga organizuje proizvodnju lekovitog bilja na području Zaplanja u saradnji sa Institutom „Joisif Pančić“ iz Beograda, koji je i njen najznačajniji kupac.

Rok za isplatu predatog bilja je 15 do 20 dana zbog toga što proizvodnja svakog kooperanta ide na analizu, a isplata se vrši kada stigne potvrda o ispravnosti.

Više o ovome možete pročitati na sajtu agencije Beta.

Pročitajte i ovo...