Home VestiEkonomija Bez kvalitetnih sirovina nema kvalitetnih proizvoda

Bez kvalitetnih sirovina nema kvalitetnih proizvoda

by bifadmin

Tokom konferencije „Bez kvalitetnih sirovina nema kvalitetnih proizvoda“, koju je organizovala PR agencija Pristop, bilo je reči o tome kako neke od vodećih domaćih prehrambenih kompanija održavaju i proveravaju visok kvalitet svojih proizvoda, da li potrošači umeju da ga prepoznaju, kao i tome šta bi država još morala da uradi kako bi svi proizvodi na našem tržištu bili sledljivi i proverljivi, od nabavke sirovine, pa do izlaganja na rafovima maloprodajnih objekata.

„Često ljudi poistovećuju kvalitet sa bezbednošću. Kod bezbednosti hrane nema kompromisa i ono što nije bezbedno ne sme da se nađe na tržištu. Što se kvaliteta tiče, obaveza subjekta i inspekcijske službe je da kontroliše proizvode, u skladu sa 25 postojećih pravilnika na osnovu Zakona o bezbednosti hrane, koji uređuju kvalitet proizvoda koji se plasiraju na tržište. Za ono što nije usklađeno, daje se nalog za usklađivanje ili, ako je to nemoguće, sledi apsolutno povlačenje iz proizvodnje“, objašnjava Nenad Dolovac, savetnik za bezbednost hrane u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Vera Vida, predsednica Centra za zaštitu potrošača, istakla je da potrošači odabiraju proizvode koji imaju konstantno isti kvalitet. „Nažalost, u Srbiji nisu rađene analize o tome kakvog su zaista kvaliteta proizvodi na tržištu, već samo da li su bezbedni za upotrebu. S druge strane, najveći problem u deklarisanju hrane udruženje vidi u nutritivnim tablicama. Potrošači ih retko čitaju ili ih ne razumeju. Jedino im posebnu pažnju posvećuju osobe sa nekim vidom zdravstvenog problema“, istakla je Vida.

Tokom skupa panelisti Andrej Bele, generalni direktor Strateškog poslovnog područja kafa Atlantic Grupe, Miloš Marković, direktor marketinga kompanije Don Don, Predrag Nenin, menadžer za kvalitet i životnu sredinu kompanije Dijamant, Miodrag Jelić, generalni direktor Lesaffre za Srbiju, Rumuniju, Moldaviju i Bugarsku i Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije (CEPS), naglasili su da ozbiljni proizvođači posvećuju značajne napore da bi njihov proizvod bio kvalitetan – od nabavke kvalitetne sirovine i stroge kontrole procesa proizvodnje, jer je to preduslov za kvaltetan i konkurentan proizvod na tržištu.

Zaključak skupa je preporuka i potreba poizvođača da država još više podstiče kvalitet proizvoda, a bilo je i predloga da se imenuje institucija koja bi u svim spornim situacijama zauzimala zvaničan stav o svim pitanjima u vezi sa hranom, otklanjala eventualne nedoumice u primeni zakonskih propisa, a imala bi važnu ulogu i u edukaciji potrošača. Takođe, prevladalo je mišljenje da bi država trebalo jače da podrži brendove koji su nosioci kvaliteta, imeđu ostalog i radi boljeg pozicioniranja domaćih brendova na tržištima izvan Srbije.

Pročitajte i ovo...