Home VestiEkonomija EBRD u Srbiji očekuje ekonomski rast od 4,2 odsto

EBRD u Srbiji očekuje ekonomski rast od 4,2 odsto

by bifadmin

Ekonomija Srbije će ove godine porasti za 4,2 odsto uz podsticaj daljeg jačanja potrošnje i investicija, dok će sledeće godine rast usporiti na 3,5 odsto, objavila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

U novom izveštaju o ekonomskim perspektivama regiona u kome je angažovana, EBRD ocenjuje da su rizici za projektovani rast srpske ekonomije izbalansirani i da se uglavnom odnose na sprovođenje reformi predviđenih sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i dalji tempo rasta zone evra.

Posle umerenog rasta u prethodnoj godini od gotovo dva procenta, ekonomija Srbije je u prvoj polovini ove godine ubeležila rast od 4,9 odsto u odnosu na isto vreme 2017. zahvaljujući snažnoj domaćoj tražnji, prvenstveno većim investicijama.

Takođe je nastavljen oporavak privatne potrošnje dok je uvoz, s druge strane, nastavio da premašuje izvoz, navela je EBRD.

Dalje se navodi da su fiskalne performanse ostale snažne i da je budžet ostao u suficitu u prvoj polovini godine dok je javni dug nastavio da pada na oko 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na kraju juna.

EBRD u delu izveštaja o Srbiji piše i da je u julu sa MMF potpisan sporazum o saradnji kroz nefinansijski Instrument koordinacije politike (PCI) na 30 meseci a koji je fokusiran na fiskalne, strukturne i institucioinalne reforme, kao i politke monetarnog i finansijskog sektora, dakle u oblastima od ključnog značaja za održavanje tekućih visokih stopa rasta.

Šire gledano, u regionu Jugoistočne Evrope (SEE) EBRD očekuje robustan ekonomski rast uz umereni oporavak u Makedoniji i najsnažniji rast za više godina u Srbiji.

Rast u SEE evropski kreditor prognozira na 3,5 odsto u 2018. i 3,2 odsto u 2019.

U tom regionu Crna Gora i Rumunija će ove godine ubeležiti rast kao i Srbija, od 4,2 odsto, u Albaniji se očekuje četiri odsto, Bosni i Hercegovini tri procenta a u Makedoniji dva.

Bugarski rast se prognozira na 3,6 a grčki na 2,2 odsto.

U celom regionu u kome je EBRD aktivna rast u 2018. se prognozira na 3,2 odsto a u 2019. na 2,6 odsto.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...