Home VestiEkonomija Triglav grupa ostvarila rast dobiti od 8%

Triglav grupa ostvarila rast dobiti od 8%

by bifadmin

U prvih devet meseci ove godine Triglav grupa je realizovala 69,9 miliona evra dobiti pre oporezivanja, što je za 8% više nego u istom periodu prošle godine. Uzimajući u obzir predviđene prilike do kraja godine potvrđuje se prognoza planiranog godišnjeg rezultata. S obzirom na isti period prošle godine u delatnosti osiguranja ostvaren je porast premija na svim tržištima i svim segmentima osiguranja (imovina, životna i zdravstvena osiguranja), a povećan je i opseg sredstava klijenata kojim se upravlja.

Triglav osiguranje Beograd, deo Triglav grupe, je za devet meseci 2018. godine postiglo rast ukupne premije osiguranja od 13% (obračunato u evrima) u odnosu na isti period prethodne godine.

Profitabilno poslovanje

Devetomesečna dobit pre oporezivanja Triglav grupe iznosi 69,9 miliona evra, što je za 8% više nego u istom periodu prošle godine. Na taj rezultat prvenstveno je uticalo dobro poslovanje u delatnosti osiguranja, dok su prinosi od investicija u skladu s očekivanjima bili niži nego u istom periodu lane.

Grupa je fakturisala 820,2 miliona evra konsolidovane bruto premije, što je za 6% više nego u istom periodu lane. Porast premije je realizovan na svim tržištima Grupe. U Sloveniji je u proseku iznosio 5%, a van Slovenije 8%. Udeo premije fakturisane na tržištima van Slovenije i dalje je jačao za 0,5 postotnih bodova i iznosi 18,3%. Gledano s aspekta pojedinih segmenata osiguranja premije, osiguranja imovine povećale su se za 6%, premije životnih osiguranja za 1%, a kod zdravstvenih osiguranja je rast premija iznosio 10 %.

Niži prinosi od finansijskih investicija

Krajem septembra 2018. Grupa je raspolagala sa 3,1 milijardom evra finansijskih investicija, koje su u skladu s investicionom politikom dobro distribuirane i uglavnom usmerene na područje evra. Prinosi od njih (bez prinosa investicija osiguranika životnih osiguranja koji preuzimaju investicioni rizik) su se u poređenju s istim periodom lane smanjili za 19%, što je zbog prošlogodišnjih jednokratnih događaja i nastavka niskih kamatnih stopa očekivano.

Aktivnosti preuzimanja u okviru strategije rasta i razvoja. Triglav grupa se razvija i raste organski, a u slučaju odgovarajućih prilika ne isključuje se aktivnosti preuzimanja. Ove godine je potpisala ugovore o kupovini Društva Raiffeisen Mirovinsko osiguravajuće društvo na hrvatskom tržištu penzijskih osiguranja, o kupovini slovenačkog Društva za upravljanje ALTA Skladi te o kupovini preostalog udela od 28,1% Društva Skupna pokojninska družba, koje deluje na slovenačkom tržištu dobrovoljnih dodatnih penzijskih osiguranja.

Triglav osiguranje Beograd nastavlja sa rastom ukupne premije

Triglav osiguranje Beograd je devet meseci 2018. godine završilo sa rastom ukupne fakturisane premije od 13% (obračunato u evrima po prosečnom kursu u periodu), u odnosu na isti period prethodne godine. Ukupna fakturisana premija iskazana u evrima zabeležila je rast od 14% u segmentu neživotnih osiguranja, i na nivou je realizacije u odnosu na isti period prethodne godine u segmentu životnih osiguranja. Društvo održava stabilnu 5 poziciju na tržistu osiguranja u Republici Srbiji sa kontinuiranim rastom tržisnog učešća, koje na kraju drugog kvartala 2018 godine prema kriterijumu fakturisane premije iznosi 6,0%.

Pročitajte i ovo...