Home VestiEkonomija Pet pametnih načina da koristite dozvoljeni minus

Pet pametnih načina da koristite dozvoljeni minus

by bifadmin

Poslednji mesec u godini je mesec kada se po troši više novca nego što imamo na raspolaganju. Trgovci mame popustima na koje malo ko uspe da odoli, nedostatak novca nadomešćujemo novim zaduživanjem, a najjednostavniji način je korišćenje dozvoljenog minusa.

Iako najskuplji vid zaduživanja gde se kamate stope kreću od 12,36 – 36,07%, i dalje je najzastupljeniji kod naših građana, zbog brzog odobrenja i mogućnosti trošenja jedne plate unapred.

Ipak, da biste što pametnije trošili onaj “novac koji nemate” potrebno je da znate i određena pravila, kako bi vas minus što manje koštao, dodaju iz Kamatice.

Za vanredne troškove

Preporuka je da se dozvoljena pozajmica koristi za vanredne situacije i u nižim iznosima. Dozvoljeni minus treba na par dana da vam premosti nedostatak novca, a da sledećom platom taj misus pokrijete. Za rešavanje nekih ozbiljnijih pitanja, preporučljiviji su keš krediti, na koje se obračunava niža kamatna stopa.

Obračun na osnovu broja dana

Banka obračunava kamatu na osnovu broja dana korišćenja minusa. One se obračunavaju na osnovu broja dana kada ste u dozvoljenom minusu, a to znači što manje dana korišćenja dozvoljene pozajmice, manji je na kraju i iznos koji ćete izdvojiti kao cenu korišćenja minusa.

Koristite samo dozvoljenu pozajmicu

Vodite računa da trošite u granicama odobrenog iznosa dozvoljene pozajmice. Najčešće je ona u visini jedne zarade ili penzije, a negde i dve. Sve preko toga je nedozvoljen minus, i na njega se zaračunava kamata koja se kreće od 10,90 do čak 59,67 odsto, u zavisnosti od banke.

Registrovani u Kreditnom birou

Iako je ovaj vid pozajmice najzastupljeniji čini se jednostavan za upotrebu neretko se dešava da baš zbog njega budete evidentirani kao dužniku u Kreditnom birou. Veoma je važno da iznos za koji ste se zadužili sa kamatom u što kraćem roku pokrijete kao ne biste ušli u nedozvoljeni mins, a ukoliko dođete u tu situaciju neka to bude samo na nekoliko dana. U suprotnom, ukoliko ste dva meseca u toj crvenoj zoni, bićete registrovani u Kreditnom birou, a to vam može stvoriti probleme prilikom sledećeg zahteva za kredit.

Napravite računicu

Ako ste 1. decembra uzeli dozvoljeni minus u iznosu od 40.000 dinara, po kamatnoj stopi od 20.54 %% a iz koga niste izašli tokom narednih godinu dana, na ime kamate ćete platiti 8.216,00 dinara. Ali, ono što morate da računate, da ćete po isteku roka važenja minusa, osim tih 8.216,00 dinara, koliko košta zapravo pozajmica, morati da vratite i 40.000 dinara, a što je iznos dozvoljenog minusa koji ste koristili.

Izvor: Kamatica

Pročitajte i ovo...