Home VestiEkonomija Zapošljavanje Roma kao prilika za ekonomski razvoj

Zapošljavanje Roma kao prilika za ekonomski razvoj

by bifadmin

Romska manjina većinom obuhvata mlađu populaciju pa predstavlja snažan potencijal za ekonomski razvoj Srbije, poruka je okruglog stola „Dobre prakse u zapošljavanju Roma i Romkinja“, održanog 27. decembra u okviru Festivala romske kulture i aktivizma (FRKA) u organizaciji Romskog kulturnog centra. Festival je održan u saradnji sa Koordinacionim telom za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period 2016-2025. i uz podršku Nemačke razvojne saradnje, koju sprovodi GIZ.

„U Srbiji se beleži konstantan napredak u obrazovanju Roma. Beliki izazov koji stoji pred nadležnima je kako povećati zapošljavanje pripadnika te nacionalne zajednice“, izjavio je dr Nenad Ivanišević, specijalni savetnik potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović. On je naglasio da će nadležno ministarstvo, u dogovoru sa Nacionalnom službom za zapošljavanje (NSZ), predložiti mere za povećanje stope zapošljavanja Roma.

Tokom prvih deset meseci 2018. godine, u mere aktivne politike zapošljavanja uključeno je 4.907 nezaposlenih Roma i Romkinja sa evidencije NSZ. Zaključno sa septembrom, NSZ je kroz dodelu subvencije za samozapošljavanje podržala 134 Roma u pokretanju sopstvenog posla.

„Naše aktivnosti usmerene su i na sprečavanje i suzbijanje dečijih i ranih brakova, posebno među romskom populacijom“, istakla je Ljiljana Lončar, savetnica potpredsednice Vlade za rodnu ravnopravnost. Koordiniranom saradnjom državnih organa i civilnog sektora, pokrenuta je inicijativa za uspostavljanje Nacionalne koalicije za prevenciju i suzbijanje dečijih brakova.

Šefica privrednog odeljenja nemačke ambasade u Beogradu, Katrin Čiganovski je izjavila da je Nemačka razvojna saradnja nedavno pokrenula projekat „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa“, koji sprovodi GIZ sa ciljem da podrži implementaciju nacionalne Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, razvoj pozitivnih stavova prema Romima, poboljšanje njihovih životnih uslova i mogućnosti za zapošljavanje. Ona je dodala da je zapošljavanje ujedno i najefikasniji instrument za osnaživanje romske manjine.

Na okruglom stolu predstavljena su tri primera dobre prakse u zapošljavanju Roma. Udruženje za unapređivanje stanovanja i zapošljavanje Roma „Mahala 1“ iz Niša pruža usluge čišćenja, zidarskih, molerskih radova, kao i izgradnji stambenih zgrada. Zapošljavaju nezaposlene Rome i do sada su sanirali 50 kuća, pružajući najugroženijim Romima adekvatan „krov nad glavom“.

Mladenovačka NVO OKO zapošljava žene iz društveno osetljivih kategorija, sa posebnim fokusom na Romkinje gerontodomaćice, koje nakon organizovane obuke pružaju akreditovane socijalne usluge, kućnu negu za starije i osobe sa invaliditetom. „Našu uslugu ‘Pomoć u kući’ dobile su do sada 64 korisnice sa evidencije Gradskog centra za socijalni rad, odeljenja u Mladenovcu koje su dugo bile na listi čekanja za dobijanje gerontodomaćice“, naglasila je Ružica Jovanović, predstavnica NVO OKO.

Služba za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije radi na stvaranju povoljnijih uslova za samozapošljavanje Roma neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina, koji čine bazu reciklažne piramide u Srbiji. Čak 87 odsto ambalažnog otpada u Srbiji potiče iz neformalnog sektora, pokazuju podaci Asocijacije reciklera ambalažnog otpada.

Nakon panela, u okviru muzičkog dela Festivala, pred punom salom Doma omladine nastupila je grupa Kal, kao i sastav Gipsy Rhapsody, kom su se u nekoliko numera pridružili pevači Željko Vasić, Tanja Banjanin i Ivan Kurtić.

Pročitajte i ovo...