Home VestiEkonomija Centralna banka SAD ostavila nepromenjenu kamatnu stopu

Centralna banka SAD ostavila nepromenjenu kamatnu stopu

by bifadmin

Američka centralna banka (Fed) zadržala je danas svoju ključnu kamatnu stopu nepromenjenu i naznačila da bi narednih meseci mogla da ne menja kamatne stope s obzirom na ekonomske pritiske i nisku inflaciju.

Referentna kratkoročna kamatna stopa ostaće u opsegu izmedju 2,25 i 2,5 odsto, saopštio je Fed posle današnjeg sastanka. Kamatna stopa je bila podignuta četiri puta prošle godine, što je oštro kritikovao predsednik SAD Donald Tramp.
Centralna banka je navela da planira da bude „strpljiva“ oko budućih podizanja kamatnih stopa s obzirom na „razvoj globalnih ekonomskih i finansijkih prilika i slab inflatorni pritisak“.

Fed je saopštio da je spreman da prilagodi i ritam smanjenja obveznica koje drži ukoliko je potrebno da se podupre privreda.

Ovo obazrivo saopštenje označava ublažen stav u odnosu na saopštenje posle prethodnog sastanka kada je izgledalo da je banka nagovestila skoro podizanje kamatnih stopa, navodi agencija AP.

Predsednik američke centralne banke (Federalne rezerve Fed) Džerom Pauel rekao je danas da nije popustio pod pritiskom predsednika SAD Donalda Trampa da zadrži niske kamatne stope.

Banka je danas posle dvodnevnog sastanka saopštila da zadržava kamatne stope u rasponu od 2,25 do 2,5 odsto, posle podizanja kamatnih stopa četiri puta 2018. godine što je naširoko kritikovao predsednik SAD.

Centralna banka je u svom današnjem saopštenju zauzela prilagodljiviji ton navodeći da će biti „strpljiva“ sa bilo kakvim budućim podizanjima kamatnih stopa.

Predsednik Feda Pauel danas je odbacio nagoveštaje da je ta odluka bila zbog uticaja Trampa.

„Nikad nećemo uzimati u obizr politička pitanja, niti ćemo o njima raspravljati u okviru našeg rada“, rekao je Pauel.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...