Home VestiEkonomija Deloitte: U 2019. očekuje nas proboj pametnih zvučnika, veštačke inteligencije i 5G mreže

Deloitte: U 2019. očekuje nas proboj pametnih zvučnika, veštačke inteligencije i 5G mreže

by bifadmin

Industrija pametnih zvučnika će ove godine dostići vrednost od 7 milijardi dolara i time postati kategorija povezanih uređaja sa najbržim rastom, saopštava Deloitte u svom 18. istraživanju „Trendovi u oblasti tehnologija, medija i telekomunikacija“, i podseća da je do sada prodato 164 miliona primeraka pametnih zvučnika po prosečnoj ceni od 43 dolara po komadu.

Ukupni prihodi ove industrije biće veći za 63%, u odnosu na 4,3 milijarde ostvarene u 2018. godini. Međutim, ona će morati da prevaziđe preteće prepreke kako bi dostigla svoj puni potencijal rasta. Tehnologije za prepoznavanje govora se kontinuirano unapređuju, ali potrebno je razviti širu jezičku podršku kako bi tehnologija bila usvojena na globalnom nivou.

Demokratizacija veštačke inteligencije

Deloitte takođe predviđa da će kompanije 2019. godine dodatno ubrzati korišćenje softvera i usluga na bazi veštačke inteligencije zasnovane na „cloud” tehnologiji. Među kompanijama koje koriste veštačku inteligenciju, 70% će koristiti mogućnosti veštačke inteligencije kroz poslovne softvere zasnovane na klaud tehnologiji, 65% će kreirati AI aplikacije koristeći razvojne usluge bazirane na klaud tehnologiji, a do 2020. godine stopa prodora na tržište poslovnih softvera sa ugrađenom veštačkom inteligencijom, i razvojnih usluga veštačke inteligencije koja počiva na klaud tehnologiji će dostići procenjenih 87% odnosno 83%.

Stiže nova mreža

Očekuje se postepeno uvođenje pete generacije (5G) mreža, obezbeđujući brže veze za korisnike i kompanije i otvarajući nove prilike za zaradu za telekomunikacione kompanije.

Bežični operateri ulažu resurse u razvoj 5G mreže – 72% operatera trenutno testira ovu ponudu – a Deloitte predviđa da će u 2019. godini 25 bežičnih operatera lansirati 5G usluge, dok će se taj broj duplirati do 2020. godine. Očekuje se da će se ukupno prodati više od milion 5G uređaja tokom 2019. godine, a trebalo bi da se taj broj poveća na 15-20 miliona do 2020. godine. Predviđa se da će se prodati još milion 5G paketa/modema u 2019. godini.

Nove tehnologije

Osim pomenutih tehnoloških rešenja, u narednom periodu očekuju nas još neke inovacije.

Deloitte naime prognozira da će Kina 2019. godine imati vodeće telekomunikacione mreže u svetu i to najverovatnije srednjeročno. Zatim, očekuje se da će se 60 odsto muškaraca u Severnoj Americi starosne dobi od 18 do 34 godine koji gledaju sport na TV-u i kladiti na sportske rezultate. Predviđen je i prodor 3D štampe na gobalno tržište – prodaja poslovnih 3D štampača, materijala i usluga velikih javnih kompanija će premašiti 2,7 milijardi dolara u 2019. godini i dostići 3 milijarde dolara u 2020. godini, uz godišnju stopu rasta od 12,5%. Takođe, prognozira se i rast tržišta eSportova, posebno u SAD gde bi on mogao iznositi 35%. Od starijih tehnologija, radio bi trebalo da zadrži svoj značaj – više od 85% odraslog stanovništva će slušati radio najmanje jednom nedeljno u razvijenom svetu (isto kao i 2018. godine), dok će u zemljama u razvoju broj slušalaca varirati. Skoro 3 milijarde ljudi širom sveta će slušati radio tokom nedelje.

Jedna od najvećih prilika za zaradu u narednoj deceniji prema Deoitte-u mogla bi biti kvantno računarstvo. Očekuje se da će buduće tržište kvantnog računarstva biti uporedivo sa tržištem superračunara – oko 50 milijardi dolara godišnje do 2030-ih.

Pročitajte i ovo...