Home VestiEkonomija Evrozona: Sve glasnije najave nove ekonomske krize, a sve tiši glasovi koji nude rešenja za istu

Evrozona: Sve glasnije najave nove ekonomske krize, a sve tiši glasovi koji nude rešenja za istu

by bifadmin

Uoči Svetskog foruma u Davosu analiziraju se stanje i otpornost svetskih ekonomija, i to sa povećanom pažnjom zbog sve glasnijih najava izbijanja nove ekonomske krize. Postoje određene sumnje da je program Evropske centralne banke za otkup obveznica ostavio malo opcija za evrozonu da se izvuče iz potencijalne nove krize.

“Evropa nema više municije za teške bitke. Kamatne stope su na rekordno niskim nivoima, kao i mogućnost sprovođenja novih programa kvantitativnog popuštanja”, rekao je Feike Sijbesma, izvršni direktor holandske kompanije DSM, i dodao da se iz tog razloga nada da Stari kontinent neće pogoditi neka nova ekonomska nepogoda.

No, podaci Eurostata pokazuju da je monetarna unija u trećem kvartalu 2018. rasla po najsporijoj stopi u poslednje četiri godine. Ipak, neki ekonomisti se teše da je ovo posledica okončavanja programa kvantitativnog popuštanja a ne lošeg ekonomskog trenda. Mišljenja o tome koliko je realna nova recesija su podeljena, a do konkretnijeg podatka mogli bismo doći posle očitavanja privrednih aktivnosti za celu prošlu godinu.

Pročitajte i ovo...