Home VestiEkonomija Mineco: Rudarstvo u Srbiji ima veliki potencijal

Mineco: Rudarstvo u Srbiji ima veliki potencijal

by bifadmin

Britanska kompanija Mineco Limited, jedan od najvećih investitora u rudarstvu u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana, u 2017. ostvarila je najbolje rezultate od početka svog poslovanja, dok joj je prošle godine poslovanje malo usporilo zbog sniženja cena na međunarodnom tržištu obojenih metala. Da podsetimo, cene bakra su smanjene za 25% od prošlog leta, a cene cinka i olova za oko 30%.

Na predstavljanju godišnjih rezultata ove kompanije Dominic Roberts, direktor operacija Mineco LTD, je osvrćući se na rudni potencijal Srbije rekao da je dobra vest to što je kompanija Zijin Mining kupila Bor i Nevsunove istraživačke aktivnosti. Prema njegovim rečima rad RTB-a Bor i otvaranje ogromnog nalazišta Timok predstavljaju potencijal svetske klase, a pored toga, Rio Tinto je konačno ubrzao razvoj u Jadru i doveo stručni menadžerski tim iz Australije da pusti rudnik u rad. Taj projekat bi mogao dati značajan doprinos srpskoj privredi tokom narednih godina i potpuno promeniti lokalni razvoj u Loznici. Što se tiče ostalih kopova u ovim predelima, “Rudnik” (Gornji Milanovac) direktno zapošljava 460 radnika, a rudnik Sase 497. “To je samo početak zapošljavanja koje obezbeđuju ove kompanije. Svetska banka i MFK (IFC) izveštavaju da za svako direktno radno mesto koje obezbeđuje rudarska industrija postoje najmanje dva indirektna radna mesta (dobavljači i izvođači koji rade za rudnik) i još dva generisana radna mesta stvorena bogatstvom koje je u zajednicu donela potrošnja zahvaljujući tim direktnim i indirektnim radnicima. Svaki od ovih rudnika zapravo je odgovoran za više od 2.500 radnih mesta, a u zajednicama kao što su Gornji Milanovac i Bratunac – to znači da nisu deo lokalne ekonomije, oni jesu lokalna ekonomija”, rekao je Roberts dodavši da Mineco u Bosni drugi po veličini britanski investitor u zemlji, a da i u Srbiji povećava svoje potencijale direktno zapošljavajući 130 radnika i konstantno šireći oblast delovanja.

Tome u prilog ide činjenica da su ukupna ulaganja Mineco grupe u 2018. godini u Srbiji i Bosni i Hercegovini ponovo premašila 20 miliona dolara, a kompanije u kojima je Mineco sa partnerima vlasnik otvorile oko 115 novih radnih mesta.

Mineco je u toku prethodne godine otvorio i rudnik olova kod mesta Olovo u BIH, što je prvi novi rudnik sa podzemnom eksploatacijom u BIH posle 30 godina. Ova kompanija je i u finalnoj fazi rada na evropskom projektu IMP@CT, koji treba da kao rezultat isporuči sistem opreme i procesa za omogućavanje rudarstva na malom nivou. Osim toga, jedan od rudnika Mineca koji raste i razvija se je i Rudnik Bosil-Metal u Bosilegradu. U njemu je u toku faza pilot projekta, u kome se ispituju rezultati probne proizvodnje koncentrata iz otkopane rude radi izrade projekta komercijalne flotacije.

Zaključujući svoje izglaganje Roberts je ustvrdio da bi dalji razvoj kompanija poput Mineca, Zijin i Rio Tinta mogao dovesti do ispunjenja cilja Vlade Srbije da pet odsto srpskog BDP-a dolazi iz rudarskog sektora.

Pročitajte i ovo...