Home VestiPolitika i društvo Vazduh u Valjevu osam, a u Nišu sedam puta zagađeniji od dozvoljenog

Vazduh u Valjevu osam, a u Nišu sedam puta zagađeniji od dozvoljenog

by bifadmin

Valjevo i Niš ponovo su noćas bili gradovi u kojima se teško disalo o čemu svedoče građani, ali i merenja Agencije za zaštitu životne sredine Srbije.

Koncetracija suspendovanih čestica PM10 u Valjevu iznosila je sinoć u 20.00 sati 325 mikrograma po kubnom metru, dok su u Nišu izmerena 283 mikrograma po metru kubnom.

Prema direktivama Evropske unije, da bi se vazduh smatrao čistim, koncetracija ovih čestica ne bi smela da bude veća od 40 mikrograma po metru kubnom.

U Valjevu i Nišu sinoć su drastično bile povećane i koncentracije suspendovanih čestica PM2,5 koje stručnjaci smatraju još opasnijim od čestica PM10 zato što su dovoljno male da mogu da prodru do malih disajnih puteva i alveola.

Prosečna koncentracija suspendovanih čestica PM2,5, izmerena u 20 časova u Valjevu bila je 190 mikrograma po kubnom metru, a Nišu 130 mikrograma.

Koncentracije ovih čestica ne bi trebalo da prelaze 25 mikrograma po metru kubnom.

Koncentracija suspendovanih čestica PM10 od 283 mikrograma po metru kubnom predstavlja svojevrstan rekord u Nišu, s obzirom da je u tom gradu od 2011. do sada maksimalno izmereno 257 mikrograma po metru kubnom.

Valjevo je i dalje neslavan rekorder u Srbiji sa koncentracijom PM10 čestica od 806 mikrograma po metrom kubnom izmerenom 2017. godine.

Stanje vazduha u Valjevu i Nišu od jutros je bolje, ali su koncentracije suspendovanih čestica i dalje visoke. U sedam časova u Valjevu je koncentracija PM 10 čestica bila 169 mikrograma po metru kubnom, a u Nišu 127 mikrograma.

Lekari preporučuju gradjanima, posebno hroničnim bolesnicima, deci i trudnicama, da u vreme kada su koncentracije suspendovanih čestica najveće, a to je kasno uveče i u ranim jutarnjim satima ne izlaze iz kuća. Ukoliko to moraju da učine, potrebno je da nose šal ili masku preko lica, po mogućustvu nano masku koja ima nešto bolju moć filtracije.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...