Home VestiEkonomija Addiko banka: Smanjenje javnog duga Srbije ispod 50 odsto BDP-a

Addiko banka: Smanjenje javnog duga Srbije ispod 50 odsto BDP-a

by bifadmin

Odeljenje za ekonomska istraživanja Addiko banke predviđa da će srpska privreda i u 2019. godini zabeležiti rast BDP-a u skladu sa pozitivnim trendom, nakon najnovijeg izdanja biltena Kvartalni trendovi za 4. kvartal 2018. godine. Rast BDP-a se bazira na intenzivnoj domaćoj potražnji, daljem povećanju udela na izvoznom tržištu, ublažavanju fiskalne politike i povoljnim uslovima finansiranja.

U 2019. godini će budžet po osnovu rasta javnih kapitalnih rashoda i socijalnih davanja biti uravnotežen, a stručnjaci Addiko banke predviđaju smanjenje javnog duga do nivoa od 50 odsto BDP-a usled jakog nominalnog rasta, primarnog viška, jeftinijeg finansiranja duga i jakog dinara.

Rast BDP-a u 4. kvartalu (3,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine) bio je baziran na snažnoj domaćoj potražnji, tj. povećanju lične potrošnje i nešto većem rastu investicija.

Stručnjaci Addiko banke zadržavaju prognozu rasta za 2019. godinu od 3,5 odsto na osnovu dinamične domaće potražnje, rasta udela na izvoznom tržištu, ublažavanja fiskalne politike i povoljnih uslova finansiranja. Percepcija poslovne klime se takođe nalazi u zelenoj zoni u anketi o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma za 2018. godinu, pošto je Srbija najviše napredovala u odnosu na ostale zemlje jugoistočne Evrope (skok sa 70. na 65. mesto) po osnovu velikih stranih direktnih investicija, intenzivnog rešavanja problematičnih dugovanja i pristupačnijeg finansiranja malih i srednjih preduzeća. Poslovna klima u Srbiji se rangira znatno iznad rejtinga BB srednje u odnosu na konkurente i nešto iznad rejtinga BBB srednje.

Uprkos jačanju faktora potražnje, inflatorni pritisci su mali, uz baznu inflaciju koja se kreće znatno ispod ciljanog opsega NBS od 3,5%+/-1,5pp, dok su inflatorna očekivanja pod adekvatnom kontrolom u naredne dve godine. Pad cena nafte, smanjenje cena prehrambenih proizvoda i znatni bazni efekti, uz stabilan dinar, održavaće inflaciju ispod nivoa od 2 odsto do narednog proleća. Stručnjaci Addiko banke ponovo očekuju da će prosečni indeks potrošačkih cena iznositi 2 odsto u odsustvu značajnih kolebanja na strani ponude kod cena prehrambenih proizvoda.

Uz tekući, usporeni, uzlazni trend u evrozoni, konkurentnost srpske privrede i rast udela na izvoznom tržištu, intenzivnu izgradnju izvoznih kapaciteta, a naročito veliki izvoz u poljoprivredi i IT sektoru, predviđa se visoki jednocifreni rast izvoza u periodu 2019-2020. S obzirom na to da je efikasnije dvosmerno upravljanje deviznim kursom umanjilo osetljivost dinara na regionalne epizode povećanog deviznog rizika, očekuje se ograničen kurs u rasponu od 117 do 119 dinara za evro u prvoj polovini 2019. godine. Addiko banka očekuje da će se intenzivirati kreditna aktivnost u 2019. godini, uz očekivani prosečni rast od oko 8 odsto.

Pročitajte i ovo...