Home VestiEkonomija Digitalizacija dovodi do uštede energije, smanjenja operativnih rashoda i optimizacije proizvodnje

Digitalizacija dovodi do uštede energije, smanjenja operativnih rashoda i optimizacije proizvodnje

by bifadmin

Kompanija Schneider Electric, lider u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizacijom, predstavila je rezultate istraživanja o prednostima digitalne transformacije. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 230 velikih projekata koji su implementirali Schneider Electric rešenja u 41 zemlji, tokom proteklih pet godina.

„Podaci do kojih se došlo su impozantni i govore o nedvosmislenoj potrebi za digitalnom transformacijom i njenom višestrukom značaju. Zahvaljujući digitalnoj transformaciji poslovanja, ušteda energije kreće od 20 do čak 80 odsto, dok se uložena investicija u proseku isplati za 3 godine“, istakao je Dejan Marković, generalni direktor kompanije Schneider Electric Srbija.

 

 

Važno je istaći i da je brzina ulaska u digitalnu transformaciju ono što vodi ka uspešnom smanjenju troškova. Oni koji prepoznaju trendove i priključe im se ranije spadaju u grupu early adopters-a i ušteda koju ostvaruju zahvaljujući digitalnoj transformaciji ide i do 70 odsto. Za grupu koja sledi trendove, tzv. industry followers-e, procenat uštede je 30%.

Među uspešnim primerima digitalne transformacije ističu se hotel Hilton Garden Inn u Dubaiju, „New Belgium“ pivara u Koloradu, fudbalski stadion „Tottenham“, bolnica „Penn Medicine“ u Pensilvaniji…

I u Srbiji imamo primere dobre prakse digitalne transformacije. Zahvaljujući implementaciji rešenja Schneider Electric-a, svoje poslovanje unapredili su Aerodrom „Nikola Tesla“, hoteli „Hilton“ u Beogradu, „Šeraton“ u Novom Sadu, fabrike „Immi“, „Drenik“, „Cumtobel“, VIP data centar…

Pročitajte i ovo...