Home VestiEkonomija Nagrada Reformator godine direktoru katastra Borku Draškoviću

Nagrada Reformator godine direktoru katastra Borku Draškoviću

by bifadmin

Upravni odbor NALED-a dodelio je priznanje Reformator godine direktoru Republičkog geodetskog zavoda Borku Draškoviću za uspešno sprovedenu reformu upisa prava u katastar nepokretnosti i uspostavljanje elektronske jednošalterske procedure – eŠalter.

Od sredine prošle godine građani i privreda dokumentaciju za upis i poreske prijave mogu da dostave katastru i poreskim organima preko javnih beležnika. Šest odlazaka na šaltere zamenjeno je jednom posetom notaru i za prvih šest meseci elektronski je podneto više od 130.000 zahteva za upis što je 40% svih postupaka pred katastrom dok je vreme rešavanja skraćeno sa 25 na pet dana.

„Sistem eŠalter, koji su Ministarstvo građevinarstva i RGZ razvili omogućava lakši, efikasniji i sigurniji postupak upisa i uspostavljanje tačne i potpune evidencije o nepokretnostima u Srbiji. Iako je javna uprava često izložena kritici, nagradom Reformator godine želimo da istaknemo uspešne reforme i ljude koji su ih predvodili, kao model koji bi trebalo da slede i drugi predstavnici državne i lokalne administracije“, izjavila je potpredsednica Upravnog odbora NALED-a Dragana Čukić na XI godišnjoj konferenciji o ekonomskim reformama.

Po oceni direktora katastra, ovo je tek početak reforme i radiće se na povezivanju registra nepokretnosti sa bazama drugih institucija i daljem pojednostavljenju procedure. „Uskoro ćemo uz podršku NALED-a i britanske vlade uspostaviti i jedinstvenu veb stranicu za građane, privredu i nadležne organe na kojoj će na jednostavan način moći da se informišu o svim aspektima upisa kroz video uputstva i vodič, kao i rad kontakt centra“, rekao je Drašković po dobijanju priznanja.

Na skupu je predstavljena Siva knjiga 11, NALED-ova publikacija sa 100 preporuka za unapređenje administrativnih procedura i uslova za poslovanje. Predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je 2008. učestvovala u stvaranju Sive knjige, istakla je da ova publikacija ne ukazuje samo na probleme već nudi i konkretna rešenja zasnovana na praktičnim iskustvima privrede u susretu sa birokratijom.

„Smatram da je Sivoj knjizi mesto na stolu svakog ministra u Vladi Srbije i ne postoji vlada koja može sama da sprovede sve promene. Cilj nam je se što više pojedinaca i organizacija uključi u formulisanje i realizaciju reformi. Navešću samo tri primera reformi u prošloj godini u kojima je NALED odigrao ključnu ulogu, a to su uvođenje sistema za prijavu sezonskih radnika, razvoj eŠaltera i primena mere poreskih podsticaja za početnike u poslovanju“, rekla je Brnabić na konferenciji na kojoj su učestvovali ministri Mihajlović, Nedimović i Ružić, šef delegacije EU Sem Fabrici i šef Misije MMF-a Džejms Ruf.

Predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić naglasio je da NALED 11. put predaje Sivu knjigu Vladi koja je u protekloj deceniji sprovela 101 preporuku iz ove publikacije, ali da bi godišnji prosek rešavanja problema privrede mogao da bude značajno bolji.

Pročitajte i ovo...