Home Promo AFA i Mercedes promovišu uspešne žene koje u Srbiji deluju na polju nauke i tehnologije

AFA i Mercedes promovišu uspešne žene koje u Srbiji deluju na polju nauke i tehnologije

by bifadmin

AFA i Mercedes su na ovogodišnjem Sajmu automobila predstavili pokretanje društveno odgovorne inicijative koja ima za cilj da promoviše uspešne žene koje u Srbiji deluju na polju nauke i tehnologije. „Više žena u nauci i tehnologiji“ se oslanja na Mercedesov globalni projekat „She’s Mercedes“ koji slavi inicijativne, ostvarene i inspirativne žene a inicijatori projekta žele da okupe što veći broj žena inženjera i zajedničkim angažovanjem pruže primer devojkama u Srbiji za uspešan profesionalni i lični razvoj u ovoj oblasti.

Početak projekta „Više žena u nauci i tehnologiji“ je najavio Štefan Voroš, generalni direktor kompanije Star Import, zastupnika za Mercedes Benz, kompanije koja neumorno radi na jačanju položaja žena u modernom svetu kroz platformu za afirmaciju i osnaživanje žena „She’s Mercedes“. „Drago nam je da simbolično pokrećemo ovu inicijativu upravo na 54. Međunarodnom salonu automobila jer bez žena, Mercedes Benz ne bi bio ono što je danas“ rekao je Voroš, osvrnuvši se na inspirativnu priču Berte Benz, koja nije bila samo supruga Karla Benza i majka njegove dece već i poslovni partner. Berta je kao prva osoba koja se vozila na daljinu, potvrdila koncept automobila, čime je postavila temelje za celu novu industriju i otvorila put za priču o Mercedes-Benz uspehu.

Na skupu je govorila i počasna gošća dr Ivana Gađanski biolog, istraživač i senior naučni konsultant u Institutu BioSens iz Novog Sada koja je rekla da svi mi, i žene i muškarci, imamo mnogo potencijala da postanemo šta želimo, slično kao što matične ćelije mogu postati bilo koji tip ćelije. „Šta ćemo postati zavisi od toga koliko se trudimo, ali i od uslova u kojima radimo. Projekti kao što je ovaj su važni, jer mogu da poboljšaju uslove u kojima radimo. Ali to ne znači isključivo forsiranje samo žena, kao što je dugo bilo samo muškaraca. To znači ravnopravno uključivanje, što je ključno za napredak i same nauke kao što je važno kombinovati i različite discipline, prirodne i društvene nauke. Ja se bavim i bioinženjerstvom i poezijom na primer. Matematika i muzika su takodje odličan par. Tako STEM postaje STEAM, dodaje se A-arts. A sjajan primer kako kombinacije upotpunjuju je i Mercedes-Majbah S klasa, jak motor preko 600KS i prelep dizajn i spolja i iznutra“ zaključila je Ivana koja poseduje multidisciplinarno iskustvo u biomedicini i bioinženjerstvu i bila je Fulbrajt gostujući profesor na Kolumbija Univerzitetu 2019. godine a jedna je od 14 dobitnika projekata Američkog instituta dobre hrane sa projektom za razvoj senzora za monitoring gajenja kultivisanog mesa.

Događaj na Sajmu automobila u čast žene inženjera je početak još jednog AFA projekta koji želi da skrene pažnju na sve veći značaj tzv. STEM* zanimanja u kojima ima veoma mali broj žena i na svetskom nivou, te da se pokrene proces stvaranja mreže i zajedničkog angažmana uspešnih žena u Srbiji upravo u pomenutom polju profesija.

“Cilj je da se u narednom periodu oformi baza žena u okviru AFA platforme koje su stručnjaci iz STEM оblasti, žena koje žele da saradjuju i daju svoj doprinos ovoj inicijativi i da se devojkama i devojčicama, kroz mentorske programe, projekte, meetupove i hakatone, promovišu i približe zanimanja koja menjaju svet kako bi se one motivisale da se opredele za prirodne nauke i profesije budućnosti” naglasila je moderatorka skupa, direktorka marketinga Asseco SEE Jovana Rakić i članica izvršnog odbora AFA asocijacije. „Za razliku od svetske inicijative, mi smo se fokusirali na žene iz STEM oblasti u kojoj su žene u manjini, iako je procenat u Srbiji veći nego u svetu, i dalje smo daleko od jednake zastupljenosti i zato je važno da na tome radimo udruženim snagama, jer su rodno izbalansirani timovi daleko kreativniji i uspesniji”, istakla je gospođica Rakić i dodala da bi po podacima Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost prevazilaženje problema vezanog za prisutni rodni nesklad izmedju broja zaposlenih žena i muškaraca u STEM zanimanjima rezultiralo povećanjem GDP-a od čak 820 milijardi u 2050. godini.

Deo projekta „Više žena u nauci i tehnologiji“ će biti i izložba umetničkih fotografija „She is Mercedes- She is an Engineer” kao i aukcija ovih fotografija kojom će se prikupiti sredstva za aktivnosti koje će imati značajniji uticaj na okruženje i osvešćivanje društva o važnosti da u najbrže rastućoj oblasti – IKT-u, u kojoj se beleži porast od 27,5% samo tokom prošle godine, bude što više žena.

Tokom Nedelje inovacija 2019, koja se u Beogradu održava od 20-24. maja, žene inovatori iz pomenutih oblasti će u saradnji sa Mercedesom biti predstavljene javnosti, a jednoj iz te branše će biti dodeljena i She’s Mercedes nagrada.

Dodađaj „She’s Mercedes – AFA i Star Import zajedno za više žena u nauci i tehnologiji“ predstavlja nastavak aktivnosti kojima AFA asocijacija zajedno sa svojim korporativnim partnerima doprinosi stvaranju podjednakih mogućnosti za žene i muškarace u svim sferama života.

Pročitajte i ovo...