Home VestiEkonomija Građanima uplata po 1.300 dinara od dividendi po akciji Aerodroma

Građanima uplata po 1.300 dinara od dividendi po akciji Aerodroma

by bifadmin

Građani koji poseduju akcije beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla“ dobiće 16. aprila po 1.300 dinara dividende za svaku akciju, saznaje „Blic“.

Pravo na dividendu imaće akcionari koji su akcije Aerodroma imali u vlasništvu na dan 31. decembra 2018. godine, a po osnovu ugovora o koncesiji za aerodrom sa francuskom kompanijom „Vansi erports“.

Državi, koja u Aerodromu „Nikola Tesla“ poseduje 83,5 odsto vlasništva, sleduje bruto iznos po akciji, oko 1.530 dinara, a malim akcionarima se on umanjuje za 15 odsto poreza na dividende, navodi se na sajtu „Blica“.

Akcijom Aerodroma juče se na Beogradskoj berzi trgovalo po ceni od 830 dinara. Najveću cenu u prethodnih godinu dana akcija te kompanije je dostigla krajem decembra 2018. kada je vredela 1.956 dinara.

Besplatne akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ u svom vlasništvu je zadržalo više od dva miliona građana. Oni su od države dobili po jednu deonicu te kompanije u februaru 2011. godine.

Prethodno je, početkom 2010. godine, građanima podeljeno i po pet akcija Naftne industrije Srbije, čija je nominalna vrednost bila 500 dinara. Pravo na besplatne akcije javnih preduzeća imalo je 4,8 miliona građana, koji su tim hartijama mogli da trguju na Beogradskoj berzi.

Izvor: Beta, Blic

Pročitajte i ovo...